Maurice Sendak är död

  File:Sendak illustration.gif foto:Wikipedia

Barnboksillustratören och författaren Maurice Sendak, f. 1928, dog den 8 maj. Otaliga barn världen över har läst och överraskats av hans spännande texter och fantasifulla bilder. Några av hans böcker finns i min bokhylla och särskilt Where the Wild Things Are är använd i både barn- och vuxensammanhang. Boken handlar om Max, en liten ”vild” pojke som vägrar att ta av vargkostymen när han ska lägga sig. Då blir han förpassad till sitt rum och där, där gör han en utflykt, eller beger sig in i sin eget fantasilandskap, till Vildingarnas land. Stora monster blir hans vänner men han behöver inte vara rädd, tvärtom vill de honom väl. De vill visa honom världen och han deltar i deras upptåg och vilda danser. Så småningom blir Max trött, längtar hem och beger sig i sin segelbåt över haven till sitt rum. Där väntar kvällsmaten, och den är varm!

Ingen kan, som Maurice Sendak, skildra barnets magiska tänkande, dess inre kapacitet att kontrollera världen. I Till vildingarnas land är den engelska titeln Where the Wild Things Are mera överensstämmande med den verkliga situation som Max befann sig i – han var ju där! Och Maurice Sendaks inlevelsefulla sätt att gestalta de fruktansvärda bestarna blir också för den vuxne levande och humorrik, när man vet att han namngav dem efter sina släktingar!

Maurice Sendaks inspiratörer var Mozart, Herman Melville, författare till Mobby-Dick och den exentriska poeten Emely Dickinson som jämt var klädd i vita kläder. Men kanske var det pappan som lade grunden till hans rika fantasi genom alla de sagor och bibliska berättelser som han fick med sig av dennes berättande som start i livet. Maurice Sendaks etniska rötter fanns hos polska judar – han var en dem som överlevde det fruktansvärda öde som andra världskriget utgjorde för den judiska befolkningen i bl.a. Weimartriangeln genom faderns beslut att fly Holocaust och bosätta sig i Brooklyn, New York

©JANET SVENSSON

Detta inlägg publicerades i Litteratur och Skrivande och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s