Single Red blommar!

©js        ©js
 
I dag slog den första rosen ut på Almagården! Pimpinellarosen, Single Red som står i lammörontriangeln invid Kinesiska Torget, har slagit ut sin första ros. Om några dagar kommer rosbusken att vara fylld av skira karminröda rosenvingar och utstickande antenner i varmaste cadmiumgult. Hon kallas också Single Sherry och är en Rosa spinosissima-hybrid enligt Lars Cedergrens intressanta roskatalog samt ingår i Pimpinellifolia-gruppen enligt Lars-Åke Gustavsson i hans rekommendabla och innehållsrika bok Rosor. Vi trädgårdsamatörer kallar rosgruppen pimpinellarosor, rätt och slätt. 
 

Hon är planterad intill det, av grön sandsten i kombination med komstadflis, runda Kinesiska Torget – ja, det har en fyrkant i mitten – annars vore det inte kinesiskt! En fyrkant med plats för nio qwa, dvs det kinesiska oraklet I Chings tecken och symboler för livets förändring. Mikrokosmos i samspel med makrokosmos. Min Single Red är fanbäraren för alla de rosor som kommer att blomma under några korta intensiva sommarveckor i Almagårdens trädgård. På hösten bär hon de mest förföriska, utsökta runda svarta nypon.

Pimpinellarosor är viltväxande och anspråkslösa rosor. De trivs på de kargaste jordar och tål både frost, torka och stark blåst, vilket gör dem synnerligen tacksamma i odling, speciellt på den skånska slätten, där fykande vintersnö kan förstöra det mesta för trädgårdsälskaren. Bladen påminner om pimpinellplantans och har oftast 7-9 småblad, enligt Lars Cedergrens roskatalog. Genom sin härdighet har de blivit användbara i förädlingsarbete, där resultatet har ett mycket kraftigare växtsätt och bladverk.

©JANET SVENSSON

TEXT OCH FOTO

Det här inlägget postades i Arkitektur och Trädgård, GRÖN HÄLSA, Miljö och Hälsa och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Single Red blommar!

  1. Sett ditt bildspel, upplevt något av skönheten. Skulle önska…
    Lillebeth

    • almablogg skriver:

      Ja, nu blommar flera av de gamla rossorterna i Almagårdens rosenträdgård, det är ljuvigt att tassa ut i den tidiga morgonen och förundras över nyutslagna Madame Hardy, Rosa Dumetorum, Belle de Crezy och njuta av deras subtila doft. Välkommen när du har vägarna förbi i juni till Baskemölla!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s