Nattfest hos Börje

_DSC2806 - Kopia - Kopia©js _DSC2803©js

I natt var det fest hos skulptören Börje Lindberg, Baskemölla. Han öppnade sin ateljé för allmänheten i gårkväll klockan 20.00. I den vackra trädgården, när man passerat de två stora gavelreliefferna av ett galopperande sto med föl, möts man av en himmelsk farkost med änglavingars segel. I båten finns fångad fisk, samma fiskskulpturer som simmar i brunnsdjupet, guldkarpar, längtans och instängdhetens symboler. På en hyvelbänk sitter en färgstark liftande flicka. Hennes blå hår flyger i den milda sommarvinden. På väg. Inne i den upplysta ateljén svävar en ensam fisk i taket, frisläppt som en fiskängel högt över lidande män och den resliga Gaia-Maria som likt en norna vakar över ingången. På sitt huvud bär hon kärleksurnan, rosenurnan. Den stora skulpturen med kvinnan och barnet i mellanrummet står invid det bågformade fönstret på gaveln, samma gavel som bär hästarna på utsidan av huset.

_DSC2808©js _DSC2819©js

Ateljén är fylld av nya skulpturer som får tankarna att färdas till evighetens port eller till möten med hinsides mytiska gestalter. Mest berörd blir jag av kvinnofiguren, skulptur i trä, som låter två fåglar landa i sina händer, låter dem sitta där tills de väljer att lyfta, flyga vidare över livets stora hav.

Förutom denna mat för själen hade Börje fångat en stor, fet karp, noggrant rökt den och lagt den på fat, att förtäras med nypotatis och fräsch sallad.

_DSC2811©js _DSC2807©js _DSC2818©js

©JANET SVENSSON

TEXT OCH FOTO

Annons
Detta inlägg publicerades i Arkitektur och Trädgård, Konst, Måleri och Skulptur, Utställningar och märktes , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s