Gaia överraskar!

Marine MammalsMicrobial LifeJellyfish & ZooplanktonCoral foto: WHO Inst.

Mikael Åkerman, journalist, rapporterar i dagens SvD om en vetenskaplig rapport publicerad i tidskriften Science. Under en NASA-finansierad expedition till Tjukter- och Beauforthavet invid Alaska togs is- och vattenprover, vilka visar att istäckta vatten innehåller fyra gånger så mycket plankton som öppna vatten.

I ett pressmeddelande uttalar Sam Lanely, en i forskarteamet vilket var knutet till Stanford University, USA, sin överraskning inför fynden: ”Det är mycket mer produktion på gång under isen än vi tidigare har trott, på ett sätt som är väldigt annorlunda än vi hade förväntat oss.” Tidigare idéer och föreställningar om att istäckta vatten var klorofyllfattiga och i stort sett saknade levande organismer på grund av mörkret måste kullkastas. Det är tvärtom, bl.a. växer plankton dubbelt så fort under is med smältvatten. Förvånade forskare spekulerar nu i om anledningen till detta kan vara att isen fungerar som ett slags fönster eller förstoringsglas vilket släpper igenom ljus. I kombination med näringsrikt djupvatten ges optimal tillväxtmöjlighet.

Kan det möjligen vara så att samma höga halt av mikroskopiskt liv, eller till och med högre, funnits tidigare i alla världshav? Jag kan inte se någon logisk anledning till att det inte varit så. Öppna hav är oskyddade för mänsklig inverkan och utsläpp, vilka verkar destruerande och har resulterat i döda delar av våra öppna hav. Isen är ett skydd helt enkelt, så som jag ser det.

©JANET SVENSSON

TEXT

Detta inlägg publicerades i Djur och Natur, Forskning, Miljö och Hälsa och märktes , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s