Skuggan av Higgs

Andromeda Galaxy (with h-alpha).jpgFoto av Andromedagalaxen, Wikipedia

Peter Higgs, atomfysiker från Skottland, har sedan 50 år tillbaka varit övertygad om en osynlig partikels existens, den s.k. Higgspartikeln. För att komma denna partikel, som är delaktig i universums skapelseprocess, på spåren har man vid partikelfysikobservatoriet Cern, Genève, skapat artificiella big-bangeffekter i en gigantisk maskin, s.k. partikelaccelerator. I denna maskin drabbar protonbuntar samman för att forskare ska kunna utröna vad som hände vid big-bang, dessa kollisioner har gett upphov till partiklar som man anser sig veta vara resultatet av Higgs närvaro och interaktion. Man har således funnit skuggan av Higgs, den s.k.”Gudspartikeln”, partikeln som är skapelsens gåta och nyckel enligt forskarteamet på 10.000 personer (ja). Higgs i sig är inte funnen men resultatet av dess existens har upptäckts.

I dag ger Peter Higgs en presskonferens vid Cern och ett seminarium om den nya upptäckten är att vänta i Australien.

Vad forskare söker är bl.a. den partikel som skapar massa, partikeln har hittills varit en hypotes, även om Peter Higgs sedan årtionden har angett dess existens. Universum består dels av partiklar vilka bildar grundämnen, dels av partiklar som är tunga och instabila. Man kan dela upp dem i 12 materiepartiklar som benämns kvarkar och leptoner, dessa samarbetar med kraftpartiklar som styr all materia: gravitation och elektromagnetism.     

Forskare har länge letat efter förklaringen till hur massa bildas och Higgspartikeln kan vara svaret.

Om man överför detta makrokosmiska resonemang på mikrokosmos, vår kropp och upplevelsen av den, skulle upptäckten av Higgs vara svaret på åldrandet, varför kroppen byggs upp och bryts ner?

Gud vad spännande! Visst vill man få veta mer om vad som händer i den där 27 kilometer långa tunneln på gränsen mellan Frankrike och Schweiz.

_DSC3310©js          _DSC3309©js

©JANET SVENSSON

TEXT

Egna spontant målade skisser, slutet av juni 2012

Annons
Detta inlägg publicerades i Forskning och märktes , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s