Bin och bonsayträd

_DSC3541©js  _DSC3529©js

Inspirerad av Lars Berges reportage i SvD om bin går jag ut i köket för att koka en god kopp örtte med en rejäl klick honung. Från köksfönstren ser jag en täckt motorbåt glida ut från Baskemöllas lilla hamn, göra en sväng, växla upp och fortsätta i riktning mot Knäbäckshusen.  Skuggorna börjar försvinna bakom vita halvmånen i min trädgård, snart är det dags att gå ut för att fortsätta gårdagens arbete med att rensa bort malvor och vitlysing, kirskål, smultronrevor och oregano, från den stenlagda delen invid kullerstensmuren mot havet. Där ska jag sitta under äppelträdet, i skuggan och glo. Sen när jag är färdig – om jag någonsin blir. Det här med trädgård är nämligen ett evighetsarbete.

Man skulle kanske sätta hit en bikupa, funderar jag. För pollineringens skull räcker det kanske med de där vilda. Drar på mig stövlarna och vadar ut i morgonblöt oregano för att säga god morgon till innevånarna i den vilda kupa som hänger i pergolataket mellan fröställningar av visteria och yra vinrevor. Det ser tomt ut i öppningen men snart kryper ett bi – eller geting, vad det nu är, ut och flyger tätt intill mitt huvud som för att hälsa, och snart följs den av ytterligare en och en till, precis som svalorna, tänker jag. Tar fram kameran. Förutom bin skriver Lars om arkitektfirman Whites gröna maskrostak med plats för guldfärgade bikupor.

Efter ytterligare en klunk av det goda teet inser jag att mitt gröna tak skulle bestå av oregano med inslag av citronmeliss, marockansk mynta, och ett daggkåpebuskage. Kunde man dessutom klämma in en Ginko Biloba i bonsayformat vore taket maxat. Och kanske en ros endast för lust. I örtagården tronar portlandican Jolande de Arragon bland lakritsrot och annat godis för vilda bin, getingar, fjärilar och humlor. Jag tror på den gröna revolutionen som pågår lite här och var i smygformat utan blod men med rabarber- och fläderblomssaft.    

©js        ©js

©JANET SVENSSON

TEXT OCH FOTO

Det här inlägget postades i Arkitektur och Trädgård, Djur och Natur och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s