De Eleusinska mysterierna i bildterapeutiskt arbete

_DSC7640 - web©JH

Några dagar tillsammans med en grupp där vi befattar oss med modergudinnorna Gaia och Demeter. Gaia, som betyder Jord, hade sitt stora tempel i Delphi där hon dyrkades under neolitisk tid. I den antika poesin finns lovsånger både till Gaia och Demeter. Det mest kända templet för Demeterdyrkan var beläget i Eleusis strax utanför Aten. Där har man funnit lämningar från den antika tidens kanske mest utbredda kult, de Eleusinska mysterierna.

Till Eleusis fotvandrade kvinnorna med sina kvinnliga slavar som bar på offergåvor och kultföremål. Dessutom hade man med mat för de tre dagar som ceremonierna varade. Män hade inte tillträde till Demeters stora tempel. Under dessa dagar utförde kvinnorna riter, danser och skådespel till gudinnans ära.

Gruppdeltagarna befattar sig med de Eleusinska mysterierna och sina egna livsupplevelser genom bilderapi enligt almametoden, se bok: Bildterapi enligt Almametoden, Solrosens förlag 2002. Målningssessioner sker omväxlande med sessioner som innehåller processanalys av de målade bilderna. Målningssessionerna börjar med avspänning, koncentration på kropp och andning, därefter lyssnar deltagarna dels till min berättelse om Demeter/Persefonemyten, dels till Homeros i kombination med Göran Sonnevi. Det är spännande att litteratur som skapades 600-500 år f. Kr. fortfarande kan upplevas så aktuell i dag.

_DSC0820 - web©JH

De grekiska religiösa/mytiska texter som handlar om Demeter och hennes dotter Persefone berör oss alla. För samtliga i gruppen väcktes under meditationen före bildskapandet, med instruktioner om avspänning och recitation av antika litterära texter, parallellupplevelser, inre bilder och minnen som var relaterade till det antika dramat.

I gruppen befattade man sig bildterapeutiskt med händelserna i myten och relationer till den personliga modern/dottern och olika Zeus och Hades-män. Mötet med den stora modern, modersarketypens goda sida blev till en förlösande psykisk kraft.

web (63)©JH

För alla i gruppen innebar myten konfrontationer med egna närstående, döda eller levande. Gestaltning av livsval resulterade i beslutsfattande och förmåga att närma sig hittills okända delar i psyket, se sanningar om den egen psykologiska strukturen förtydligade. Bemötande av bilderna under processanalysen gav möjlighet till värdefulla reflektioner och insikt om det egna livsmönstret.

Bilden beskriver Gaia, Modergudinna och arketyp, som välkomnar sin dotter Presefone.

9©JH

 Processanalys är ett bildterapeutiskt begrepp som jag skapat. Den bildterapeutiska processanalysen är baserat på bl.a. C.G. Jungs teoribildning och är en viktig del av bildterapi enligt almametoden. Processanalys innebär ett strukturerat samtal om de bilder som deltagarna i en grupp har målat. Genom detta strukturerade tillvägagångssätt att bemöta och befatta sig med egna och andras målade bildgestaltningar ges möjlighet till ökad insikt och bekräftelse av den egna psykologiska strukturen. Den egna upplevelsen blir bevittnad, de omedvetna gestaltningar som tagit form i bildskapandet blir reflekterade och känslomässigt befattade med.

Välkommen till Kulturhuset i Vathi på den vackra grekiska ön Samos 17-21 oktober 2016!

Pris för bildterapidagarna: 3000:-, kost och logi ingår ej.

©JANET HAAPAR

text och foto

Detta inlägg publicerades i Antikens historia, Bildterapi och Psykoterapi och märktes , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till De Eleusinska mysterierna i bildterapeutiskt arbete

  1. Birgitta Svanberg skriver:

    Hej! det ser bra ut! Hälsn B.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s