Bildterapi och antikt drama

I en vecka har jag arbetat på almagården, Baskemölla med bildterapi i kombination med sagor och myter som Demeter och Persefone ur den antika kulturskatten. Gruppen har bland annat lyssnat till valda delar ur Hymn till Demeter av Homeros i Ingvar Björkessons poetiska tolkning och lysande översättning.

Hymnen till Demeter är en av de fyra längsta homeriska hymnerna och skevs troligen under arkaisk tid. Demeterkulten innehöll en av Greklands viktigaste religiösa riter under antik tid. Walter Berkert daterar kultens början till 6000-5200 f.Kr.  

Det mest kända templet för Demeterdyrkan var beläget i Eleusis strax utanför Aten, där man har funnit lämningar från antik tid. Dit fotvandrade kvinnorna med sina kvinnliga slavar som bar på offergåvor och kultföremål som griskultingar och fallosliknande ritföremål. Dessutom transporterade man mat för att kunna livnära sig i tempelbyggnaden under tre dagar. Män hade inte tillträde. Under dessa dagar utförde kvinnorna riter, danser och skådespel till gudinnans ära. John Fergusson daterar kultens början i Eleusis till tidigt 2000-tal f. Kr.

Gruppdeltagarna befattade sig med sina liv genom bilderapi enligt almametoden, se min bok: Bildterapi enligt Almametoden, Solrosens Förlag 2002, där målningssessioner och sessioner med processanalys växlar. Målningssessionerna började med avspänning, koncentration på kropp och andning, därefter lyssnade deltagarna dels till min berättelse om Demeter/Persefonemyten, dels till Demeterhymnen i De homeriska hymnerna.  Det är spännande att litteratur som skapades 600-500 år f. Kr. fortfarande är så aktuell i dag. De grekiska religiösa texter som handlar om Demeter och hennes dotter Persefone berör oss alla. Hos samtliga i gruppen väcktes, under meditationen och recitationen av de antika litterära texterna, parallellupplevelser, inre bilder och minnen relaterbara till det antika dramat.

För alla i gruppen innebar Demeter/Persefonemyten konfrontationer med egna närstående, döda eller levande, livsval som resulterade i beslutsfattande och förmåga att närma sig hittills okända delar i psyket, få se sanningen om den egen psykologiska strukturen förtydligad och bemött genom bildskapande och genom min och gruppens bemötande under processanalysen.

Dag4(2)Mandalasymbolism - Kopia©js      _DSC3871©js

Själens öga med Demeter och Kore           Hades på väg att hämta Persefone

 Processanalys är mitt begrepp, baserat på bl.a. C.G. Jungs teoribildning och är en viktig del av bildterapi enligt almametoden. Processanalys innebär ett strukturerat samtal om de bilder som deltagarna i en grupp har målat. Genom detta strukturerade tillvägagångssätt att bemöta och befatta sig med egna och andras målade bildgestaltningar ges möjlighet till ökad insikt och bekräftelse av den egna psykologiska strukturen. De personliga erfarenheter som bilderna innehåller blir bevittnade, de omedvetna gestaltningar som tagit form i bildskapandet blir reflekterade över och känslomässigt befattade med.

©JANET SVENSSON

TEXT OCH FOTO

Annons
Detta inlägg publicerades i Antikens historia, Bildterapi och Psykoterapi och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s