Lyssna på Jesper!

Foto: Wikipedia

 
I går, efter sommarprataren Stefan Löfvens välavvägda livsberättelse, lyssnade jag på författaren och akademiledamoten Jesper Svenbro. Det var ett program av Eric Schuldt med rubriken Den andra världen och underrubriken: om det som förenar tron med konsten.  Jag hade inte för avsikt att lyssna, eftersom Jespers namn inte var angivet i dagstidningarnas annonsering, men så hörde jag hans stämma mullra fram som vatten ur en isländsk källa, varm och djup, och behöll radion påslagen.
 

Jesper talade om att komma tillbaka. Till livet. Om lyckan av att kunna simma, om de egna fotstegens underverk. Om den religiösa erfarenheten och sin insikt om att allt vad han tidigare uppfattat som religiöst, som den grekiska antika kulturens många religiösa uttryck, endast var ett förkristet träningsläger.

Hans senaste bok  Inget andetag är det andra likt innehåller självbiografiska dikter och ur radions eter fick jag höra poeten andas sina erfarenheter av att vara liten pojke, med en far som nyss dött, men med en omhändertagande mor, dra fram snorfanan och ge en av begravningsgästerna svar på tal.

Efter programmet gick jag till bokhyllan och hämtade Fjärilslära där han bland annat beskriver ett poetiskt verk av Georg Stiernhielm i metafor av den silkesmask som dikten handlar om. Jag har hört Jesper väva siden idag. Rödfärgat.

Programmet går i repris på söndag. Lyssna då!

©JANET SVENSSON

TEXT

Annons
Detta inlägg publicerades i Antikens historia, Litteratur och Skrivande och märktes , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Lyssna på Jesper!

  1. Annicka Widell skriver:

    Jag råkade också ha radion på under vägen till Göteborg och hörde Jesper Svenbros fina och intressanta berättelse om sitt liv. Även jag vävde ihop hans troende med den andlighet som jag redan uppfattat i Bildskapandet. Blev berörd och kände att det fanns ett lugn i hans förhållningssätt, och framför allt ett starkt hopp.

    • almablogg skriver:

      Trevligt att du läser min blogg och att du också lyssnade på Jesper Svenbro i fredags. Själv tänkte jag inte på bildterapi varken när jag lyssnade eller när jag skrev blogginlägget. Men när jag nu tänker på bildterapi i relation till programmets titel:”Den andra världen – Om det som förenar tron med konsten” , så stämmer det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s