Politiska system i konflikt

 
Foto:Wikipedia

Den australienfödde Wikileaksgrundaren Julian Assange lever ett farligt liv. Förutom politiska avslöjanden av tusentals topphemliga diplomatmeddelanden och avslöjanden om USAs  krigsföring i Irak och Afghanistan, har han i samband med ett besök i Stockholm 2010 anmälts för sexuella övergrepp av två kvinnor. I USA kräver högerorienterade politiker att Assange ställs inför krigsrätt eftersom de avlöjanden som visats på Assanges nätsajt Wikileaks om USAs utrikespolitik har skadat amerikanska intressen. Den soldat som arbetade vid ett underrättelsecenter i Bagdad, och som antas ha läckt information till Assange, är häktad sedan två år tillbaka och riskerar livstids fängelse.

 Eftersom Sverige har utlämningsavtal med USA är Assanges advokat orolig för att han ska överlämnas till USA om rättegången sker i Sverige. Från svenskt håll har man inte kunnat dementera denna oro.

I går fick Assange politisk asyl i Ecuador och befinner sig på Ecuadors ambassad i London.

Om övergreppsanklagelserna säger Assange att han har varit utsatt för en politisk häxproccess från USAs sida. Kristoffer Mueller som arbetar vid Rikskriminalens information menar att detta är ett mycket unikt fall. Svensk åklagare har begärt Assange utvisad från England till Sverige för att genomföra rättegången för det som han är anklagad för. Assange själv hoppas på att svensk åklagare reser till London för att genomföra rättegången där.

Enligt folkrättsexpert Ove Bring behöver man inte respektera att Ecuador har tagit beslut om att ge Assange asyl, först när han befinner sig i landet Ecuador kan detta beslut från president Rafael Correa respekteras. När Assange stiger i eller ur en diplomatisk bil eller på ett flygplan på brittisk mark kan han häktas.  

©JANET SVENSSON

TEXT

Detta inlägg publicerades i Filosofi och Politik och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s