Mike Nelson i Malmö

_DSC4111©js   _DSC4107©js

Mike Nelson, London, ställer ut sin islaminspirerade installation på Malmö Konsthall fram till den 21 oktober. Konsthallen har förvandlats till ett arbetsrum med ytor dels täckta av geometriska former gjutna i betong, dels stegar att klättra upp på för att få överblick över det mönster av former som täcker golvet och vars ursprung är att hämta i moskéers mönstrade kupoler. Betongformerna liknar en bild över komplicerade relationsmönster. Bakom lyckta glasdörrar finns arbetsmaterial, träformar, resterna från gestaltningsprocessen. Det är till detta rum jag går först, i Konsthallen ställs ett livsverk ut och allt förberedande arbete blir visuellt synligt. Allt befinner sig på golvet.

Försiktigt beger jag mig in i moskémönstret, där mina val plötsligt blir förtydligade, vart ska jag ta vägen där inne i gettot av motstånd. Överallt måste jag ta beslut om i vilken riktning jag ska fortsätta, överallt finns hinder framför mig i form av betongvallar. Ett steg över till nästa mellanrum och genast finns en ny gräns att överträda! Man kan inte springa, man måste gå och sätta ner fötterna försiktigt för att inte halka på de avfasade betonglinjerna som håller och ger form åt de många mellanrummen.

Givetvis behöver man inte ge sig i kast med den verklighet som betongblocken utgör, man kan hålla sig vid sidan om eller klättra upp på en stege. Precis som i livet.

©JANET SVENSSON

TEXT OCH FOTO

Detta inlägg publicerades i Filosofi och Politik, Utställningar och märktes , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s