Baskemölla i sensommarskrud

©js  ©js  ©js

Går ut en förmiddagspromenad i det strålande sensommarvädret. Alldeles vindstilla, knappast några ljud från havet när det krusar sig mot strandlinjen. Stenshuvud höljd i ett vattendis, omöjlig att urskilja från horisontlinjen som endast låter sig anas. Överallt verkar naturen ha slagit kullerbytta, trotsar mot den kommande hösten genom att dela med sig av en andra blomning. Vresrosornas karminröda fjärilsvingar samsas med tomatröda, runda nypon, mjölkörtens magentafärgade svansar vajar vid sidan av de utblommade fröställningarnas vita dun, invid stigen längs havet trängs vitgul kärleksört.

Längs bäcken ner mot havet växer träden oregerligt vilt och kärleksklippan sträcker ut sig i diset. Där, på andra sidan går korna, med små tjurkalvar, lojt omkring, böjer huvudena då och då för att drick av det bräckta vattnet, innan de lägger sig ner för att idissla under björkarna i hagen.

Över kalkstensklipporna breder ljungtuvorna ut sig och här och var lyser stenarna gula av lavar. Ute i vattenbrynet står svarta skarvar med vingarna utfällda till tork och vita måsar flyger lågt utmed stranden. Jag tar av skorna. Sanden är varm och jag ser ut över havet. Där ute skymtar jag en fiskebåt, det är nog Christer som är ute och drar garn.

 
©js       ©js

©JANET SVENSSON

TEXT OCH FOTO

Detta inlägg publicerades i Djur och Natur, Miljö och Hälsa och märktes , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s