Ojnareskogen i Bunge

 

Foto: Fältbiologerna

Tidigare förbud mot att exploatera unika naturplatser med rödlistade arter ändrades efter beslut i riksdagen 2009. Varför blev det så lam reaktion vid detta tillfälle? Endast Vänsterpartiet röstade emot förslaget. Nu har förslaget vunnit laga kraft i mark och miljödomstolen och efter prövning i miljööverdomstolen. Tänker på en bekant som säger att han aldrig läser igenom de handlingar som han får inför ett sammanträde i kommunfullmäktige i Simrishamn, utan förlitar sig på att de som framför ärendena är pålästa. Han är närvarande och han röstar, det anser han vara tillräckligt. Är det på samma sätt i riksdagen?  Är de folkvalda inte inlästa och intellektuellt förberedda på de ärenden som tas upp, så att de kan diskutera dem och framföra egna åsikter? Det verkar inte så. När började Naturvårdsverket att agera? Uteblev massmedias reaktioner helt, då 2009, eller är det bara jag som inte varit medveten om att beslutet togs? 

Det är en skandal, detta som händer just nu i Ojnareskogen, Bunge, på norra Gotland. Folk i omedelbar närhet verkar inte ha begripit vilka konsekvenser riksdagsbeslutet 2009 fick för det världsunika naturområdet i Bunge. Och nu står grävskopor och motorsågar och trampar för att röja bort träd och de 265 rödlistade arter som finns på området inför den planerade kalkbrytningen av företaget Nordkalk.

Det måste vara så att det ingår i den ekonomiska planen för Sverige och dess ekonomi att området i Bunge exploateras, annars hade ett så destruktivt miljöbeslut inte tagits. Kommunikationschef, Ewa Feldt, på Nordkalk är nöjd.

©JANET SVENSSON

TEXT

Detta inlägg publicerades i Djur och Natur, Filosofi och Politik, Miljö och Hälsa och märktes , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s