Samos och Vathi-kulturhus

©js  ©js  ©js
 

Samos är en av de största öarna i den grekiska arkipelagen och tillhör Östegeiska ögruppen med en befolkning på omkring 37.000 innevånare. Ön är 490 kvm och har flera höga bergstoppar som är över 1000 meter, det högsta berget är Kerke, vars topp mäter 1440 meter över havet. Samos är den grekiska ö som ligger närmast Turkiet och mellan Samos och Kusadasi går regelbundet båtar. Kusadasi är beläget nära Efesos.

Med utsikt mot Turkiet, invid havet, några kilometer från Ancient Samos, nuvarande Pythagorion, är det antika Heraion beläget. Här har man funnit lämningar som daterats tillbaka till 2200 f. Kr., tidig Helladisk period, tidig bronsålder, till vad man tror vara en ursprunglig moderkult associerad med träddyrkan.

I huvudstaden Samos finns Vathi-kulturhus, www.vathi-kulturhus.com, som ger möjlighet till kulturutbyte mellan grekiska och svenska kulturutövare som skådespelare, filmare, fotografer och författare. Kulturhuset ger också möjlighet för svenskar att komma som gäster till ön för att deltaga i någon av de kurser som arrangeras varje sommar, se hemsidan.

©js          ©js

©JANET SVENSSON

TEXT OCH FOTO

Det här inlägget postades i Litteratur och Skrivande, Resor och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s