Cordelia Maria Edvardson är död

Cordelia Edvardson utanför sin bostad i stadsdelen Rahavia i Jerusalem maj 1982Foto: SvD

Svenska Dagbladets utrikeskorrespondent Cordelia Edvardson, f. 1929, är död. Karin Thunberg ger i dagens SvD ett känsligt och berörande porträtt av hennes 30-åriga arbetsinsats som Mellanösternkorrespondent, stationerad i Israel. Som utrikespolitisk reporter befann hon sig mitt i brinnande konflikter och hade ibland en viktigare roll i utrikespolitiska sammanhang än den svenske utrikesminister som för tillfället tjänstgjorde, enligt Mats Svegfors, fd vd Sveriges radio.

Cordelia Edvardson, fd lägerfånge i Theresienstadt och Auschwitz, levde med sin smärtsamma historia – och Europas – och hade förmågan att transformera den till ett levande engagemang i sin livsuppgift som journalist. Av hennes tiotal böcker, vilka omfattar både prosa och poesi, har den självbiografiska romanen Bränt barn söker sig till elden fått störst uppmärksamhet. En samlingsvolym med hennes journalistiska produktion utkom 2007 och i  januari 2013 kommer För att livet skall bli något mera uthärdligt bör man tro på under, ut på Svante Weylers förlag. Bokens förord är skrivet av Agneta Pleijel, som tillsammans med Svante Weyler har gjort en sammanställning av SvDkrönikor författade av Cordelia Edvardson.

©JANET SVENSSON, TEXT

JUREK HOLZER , FOTO

Det här inlägget postades i Filosofi och Politik, Litteratur och Skrivande och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s