Unearth

Har just kommit hem efter att ha sett Skånes Dansteaters föreställning Unearth på Malmö Opera. Föreställningen består av två delar, dels Schakt, skapad av Per Jonsson i början av 1980-talet, dels Susanna Leinonens Breaking the Fury, gjort för Skånens Dansteater 2008. Båda föreställningarna vibrerar av koncentrerade rörelseuttryck och samspelet mellan de olika konstnärliga uttrycksformerna: koreografi, scenografi, ljussättning, video, kostymer och musik är maximal.

  I Schakt är Peter Bengtssons musik en säregen, ojämförbar upplevelse. Partituret håller och leder föreställningen, där ljudet blir till de gestaltade kropparnas musikaliska uttryck, dess väsen och själ. Denna sammansmältning mellan konstnärliga uttryck är möjlig tack vare Per Jonssons känslostarka formspråk, där tre dansare under 20 minuter följs åt i en kampfylld Sisyfostillvaro för att ta sig igenom hinder i form av rektangulära väggar eller dörrar. Är det en inre sublimeringsprocess som gestaltas, strävan mot utveckling och kultur som dansarna gestaltar på ett scengolv bestående av jord?

 IBreaking the Fury blir dansföreställningensom en uppstigande sol ur ett evigt hav, dansarna och ljuset fyller scenen. Kroppar, instängda i sig själv och utmanande varandras gränser på liv och död rör sig i mellanrummen mellan verklighet och kosmisk tillhörighet, mellan manligt och kvinnligt, längtan och utsatthet. Här samspelar Susanna Leinonens koreografi med videoinslag av Jouka Valkama och ljusdesign av Mikki Kunttu och Mikael Sylvst. Denna sammanblandning av konstnärliga verk och uttryck ger en unik upplevelse av att sväva bortom tiden, bortom verkligheten, allt upphävs, tyngdlagen är ur funktion, vi befinner oss i en kosmisk galax med våra jordiska minnen.

Dansarna framför dessa föreställningar med oerhörd skicklighet och stilsäkerhet, men det är trots allt en av dem som flyger högre än de övriga, det är lilla Jing Yi Wang, född i Kina, som började på Skånes Dansteater 2008.

©JANET SVENSSON

TEXT

Annons
Detta inlägg publicerades i Dans, Konst, Musik och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s