Blå tåget

Har ni åkt Blå tåget? Jag var på väg till Stockholm från Jönköping i söndags och vid byte i Skövde kom jag av misstag på fel tåg. Mitt SJ-tåg skulle avgå 11.47 och jag satt med en kopp yogite och läste DN på Espresso House på stationen. I högtalaren annonserade man att strax inkommer tåg mot Stockholm, med avgångstid 11.47, på spår nr 1. Klockan var 5 minuter över halv elva, jag drack mitt te, klädde på mig ytterkläderna och gick mot spår nr 1, där tåget mot Stockholm stod. Jag gick in i vagn 4 och fortsatte mot min plats nr. 13.  Där satt en ung kvinna. Medan vi talade om hur vi handlat våra biljetter satte tåget i rörelse.

Är din biljett till Blå tåget? Frågade kvinnan som satt på min beställda plats. Nej, inte vad jag vet, svarade jag, vad är Blå tåget? Just då kom konduktören som tittade på min biljett och bekräftade mitt misstag. Min biljett var till tåget som avgick några minuter efter detta som jag befann mig på. Oroligt frågade jag konduktören om jag kunde byta vid nästa station, jag hade inte föreställt mig att behöva betala dubbla kostnader för resan till Stockholm. Under tiden hade jag satt mig till rätta på plats nr 14. Konduktören meddelade att jag kunde sitta kvar på 14 men om någon annan med biljett till den platsen kom, fick jag flytta till någon annan plats som för tillfället var ledig. Jag upprepade min fråga om var jag kunde byta tåg, kanske i Hallsberg? Konduktören tittade på mig och sade vänligt: du kan åka på den här biljetten till Stockholm. Jag andades ut.  

Satte mig tillrätta i den bekväma blå fåtöljen, tåget var av äldre modell, farten var inte som på det beställda SJ-tåget, det här kom fram till Stockholm C 45 minuter senare. Jag ringde till mina vänner i Stockholm som skulle hämta mig vid stationen där och bestämde en ny tid, därefter reste jag mig för att gå till restaurangvagnen, det var lunchdax.

I och med att jag steg in i restaurangvagnen förändrades min upplevelse av tiden. Jag förflyttades till 70-talet när vi, jag och mina döttrar, var på väg från Australien och Japan med transibiriska järnvägen till Moskva. Precis sådär såg restaurangvagnen ut. Låt vara att damastdukarna inte var lika fräscha som på Blå tåget och att man ibland fick sitta med fötterna uppflugna på öl- och läskbackar, vilka förvarades under bordet, men det fanns något i atmosfären som fick mig att återuppleva vår långa resa tillbaka till Skandinavien efter några år i Australien. Blå tågets meny innehöll bl.a. en trerättersmiddag med räkcocktail, lammrostbiff och hallontryffel för 325:-. Det började vattnas i munnen och jag bläddrade förbi den vegetariska tågmatsedeln och förrätter till varmrätter och efterrätter. Av en ung trevlig servitör beställde jag stekt mälargös med skogssvamp och chablisås och en hallontryffel till dessert, vatten och kaffe. Fisken kunde varit varmare men för övrigt var maten makalöst god! Notan från Skanadinaviska Jernbanor hamnade på 235:-. Det kan man göra om!

©JANET SVENSSON

TEXT

Annons
Detta inlägg publicerades i Resor och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s