Abortfrågan

Abortfrågan är ingen fråga i Sverige. Det är en självklarhet att kvinnan bestämmer över sin kropp och tar ett eget beslut om abort om hon inte orkar genomföra sitt havandeskap eller om hon inte anser sig kunna ansvara för att ta hand om det barn som en oväntad graviditet kräver av henne. Många kvinnor i Sverige lever ensamstående med sina barn och anser sig ha rätt till det. Den här samhällsordningen är vi vana vid.

Man blir orolig över att få del av de statistiska uppgifter som meddelar att 32,2% av unga svenska kvinnor mellan 16-24 år besväras av depression, oro eller ångest, medan samma psykiska tillstånd endast drabbar 13,7% av pojkarna i samma åldersgrupp. Vad kan detta bero på? Forskaren Ulla Danielsson tror att kvinnornas dåliga siffror beror på att de ständigt befinner sig i underläge i förhållande till pojkarna. Det är inte lika självklart att en hög befattning skall tillträdas av en kvinna som av en man. Danielsson menar att det är en jämställdhetsfråga som är orsak till problemen. ”Det är svårare för tjejerna att komma ut i samhället och de får kämpa hårt för att få en bra utbildning och nå en uppsatt position.

Sådär skall det inte behöva vara i Sverige. I vilken utsträckning påverkas unga svenska kvinnor av ojämlikhetsproblem i europeiska eller utomeuroeiska länder? Hur påverkas de av debatt – eller brist på debatt – om abortfrågan i andra EU-länder, vilka har religiös förankring i Vatikanstaten som Irland, Malta, Polen? Eller av den kvinnosyn som råder i länder som Syrien, Iran, Pakistan och stora delar av USA?

Det är förfärligt att genom massmedia få insikt i de katastrofala följder för en kvinna som abortmotståndare i Europa och andra delar av världen är förespråkare för. Vad innebär det för en ung kvinna inom samma union, EU, att man låter kvinnor dö istället för att tillåta abort? Hur kan Sverige förhålla sig till det faktum att man under denna vecka håller på att rösta fram en stark abortmotståndare, Tonio Borg, till att bli EU-kommisionär för hälsofrågor? Hur förväntar man sig att unga kvinnor skall reagera på det faktum att i andra delar av Europa måste kvinnor dö i sviter efter illegala aborter eller i blodförgiftning eftersom läkare vägrar att abortera ett döende foster?

Svensk representant i EU parlamentet måste föra unga svenska kvinnors talan och på det bestämdaste motsäga sig den historiska hälsopolitik som dominerar Europa och nu är på väg att få makt inom det Europeiska parlamentet.

©JANET SVENSSON

TEXT

Det här inlägget postades i Filosofi och Politik, Forskning och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s