Mo Yan och Herta Muller

mueller_herta1hf_2004foto:Wikipedia

Körde till Österlen i fredags morse för att arbeta med en bildterpigrupp och kom inte tillbaka till Lund förrän idag, tisdag, på eftermiddagen. Sitter och läser ur högen med DN och finner en artikel som Mats Almegård skrivit utifrån en intervju med Herta Muller. De träffades på Rumänska kulturinstitutet i Stockholm i förra veckan med anledning av Herta Mullers närvaro vid utställningen ”Livets kalla smycken” på Nobelmuseet, där dokument ur hennes akt hos rumänska säkerhetspolisen ställs ut.

När de samtalar om årets Nobelpristagare i litteratur, beskriver Herta Muller valet av Mo Yan som en katastrof. ”Det är en örfil till alla som arbetar för demokrati och människorätt”, säger hon och ilskan får hennes ögon att tåras.  Herta Muller anser att det är fel att Nobelpriset delas ut till en författare som är vice ordförande i författarförbundet i Kina samtidigt som fredspristagaren Liu Xiaobo sitter fängslad. Hon anser att Mo Yan skulle protesterat mot detta innan han visste att han blivit vald till Nobelpristagare.

I bogginlägg av 2012-10-13 undrade jag över anledningen till Akademiens val av litteraturpristagare i år, och kunde inte förstå Per Wästbergs entusiasm inför Mo Yans språk. När jag läste första kapitlet av Ximen Nao och hans sju liv, som var publicerat i SvD, upplevde jag det som onyanserat och utan sensibilitet. Mitt eget val var den japanske författaren Haruki Murakami som har ett levande, dynamiskt språk och en omfattande bokproduktion bakom sig. En förbjuden tanke slog mig då: Kina är onekligen ett bättre strategiskt ekonomiskt/politiskt val för Sverige än Japan i nuläget.

Det är förvånansvärt att de argument mot Mo Yan som Herta Muller framförde vid sitt besök i Stockholm inte har lyfts till ytan tidigare av svenska intellektuella.

©JANET SVENSSON

TEXT

Det här inlägget postades i Konst, Litteratur och Skrivande och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s