Medelhavsmuseet – Turkiets hotade kulturarv

Med anledning av Svenska Forskninginstitutet i Istanbuls 50-årsjubileum deltog jag för knappt tre veckor sedan i en intressant temadag på Medelhavsmuseet, Stockholm, som handlade om Sveriges relationer till det osmanska riket under 16- och 1700-talet. I torsdags var det ännu en spännande sammankomst på Medelhavsmuseet som belyste Turkiets hotade kulturarv.

Efter samling i Bagdad Café med vin, te och turkiska tilltugg, fortsatte föreläsningar i hörsalen.  Sammankomsten skedde i samarbete med Europa Nostra som verkar för bevarande av Europas kulturarv i 45 länder. Den svenska underavdelningen startade 2007.

Johan Mårtelius, arkitekturprofessor, informerade och visade bilder från sköra kulturarvsområden i Istanbul med både genomförda stadsförändringar och planerade. Karin Ådahl, docent och f d direktör för Svenska Forskningsinstitutet i Istanbul, engagerade oss i Biby gårds hotade konstskatter. Dessa utgör en unik, oersättlig miljö av målningar, dräkter och inredning insamlat av två generationer av släkten Celsing under sina diplomatiska verksamheter som Sveiges sändebud till Konstantinopel. 

Hedersgästen Ustun Reinart beskrev sitt engagemang för bevarande av de romerska medicinska Allianoibaden i Anatolien. Detta arkeologiska kulturarv destruerades i samband med dambyggnation och Ustus Reinart gjorde oss uppmärksamma på att när de inplanerade 1300 kraftdammarna nu håller på att byggas i Anatolien sänks också historiska minnesmärken under vattenytan.

©JANET SVENSSON

TEXT

Det här inlägget postades i Antikens historia, Arkitektur och Trädgård, Konst och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s