Vem är Ang Lee?

 
Ang LeeFoto: Wikipedia

Vem är Ang Lee? Ang Lee är filmregissören som gjort filmen ”Berättelsen om Pi” efter Yann Martels bok med samma titel. ”Berättelsen om Pi” är just nu är uppe på biograferna och har fått ett överväldigande mottagande.

Ang Lee är 58 år och uppväxt i Taiwan. 1978 bosatte han sig i New York. Efter att ha tagit en Masters i filmproduktion vid universitetet i New York och arbetat med film och teater, debuterade han 1992 med ”Punshing hands” som handlar om kulturella generationskonflikter och är inspirerad av morfaderns Tai Chi-rörelser. Med nästa film, ”The wedding banquet”, slog han igenom som filmregisör. Filmen blev Oscarnominerad och vann Guldbjörnen i Berlins filmfestival. Denna film är den andra i en trilogi med filmer som behandlar kulturella motsättningar och handlar om en homosexuell man som gifter sig med en kvinna för att dölja sin homosexualitet. Därpå följer en rik produktion av filmer. Hans nionde film ”Brokeback Mountain” gav honom en Oscar för bästa regi och Guldlejonet i Venedigs filmfestival. Den beskriver närhet mellan män, två cowboys, deras liv och relation.

Alltsedan filmdebuten är det oftast kortare tid än tre år mellan Ang Lees filmer och ”Berättelsen om Pi” håller tidsmåttet precis, det är tre år sedan Ang Lees förra film ”Taking Woodstock” hade premiär. ”Taking Woodstock” belyser kultur- och generationskrockar med utgångspunkt i relationen mellan far och son.

Med ”Berättelsen om Pi” har Ang Lee förändrat sitt filmspråk. Filmen beskriver såväl ett andligt sökande som en tonårings överlevnadsstrategier, vilka skildras poetiskt med starka metaforer för den inre själsliga dynamiken. Tillsammans med en bengalisk tiger tar sig Pi över Stilla Havet, från Indien till Mexico. Det är en lång, spännande och stundtals mycket vacker resa, där 3D-tekniken låter oss uppleva fascinerande möten med knölvalar, delfiner, flygfiskar och havets alla facettillstånd, från upprorisk vildhet till stilla lugn.

Samtliga av Ang Lees filmer finns på dvd.

©JANET SVENSSON

TEXT

Det här inlägget postades i Film och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s