Earthhour

 
Foto©js

Den välbärgade världen släcker elektriciteten under en timme på lördag. 152 länder är med, förutom de Europeiska länderna kommer Kina och olika arabiska länder att samlas runt detta att släcka ljuset.

Earthhour skapar uppmärksamhet genom olika former av välgörenhet, artistevenemang, allt för att medvetandegöra den globala krisen, att vi måste prioritera klimatfrågan, kämpa för ökad politisk medvetenhet, satsa på långsiktiga program för att göra världen grönare. Vettig framförhållning med sikte på kunskap om vad som behövs på denna vår gemensamma jord.

Earthhour har för avsikt att ändra folks livsstil, så att de gör vad de kan i sitt eget liv för att ta moraliska beslut, förändra samhället. Den stora frågan för earthhour är: hur kan vi förändra världen för att minska på den globala uppvärmningen?

Vad är kunskap? Vilken kunskap ska vi skapa för att jorden ska bli hel, för att klyftan mellan den kapitalstarka världen och den fattiga minskar?

När man sitter i mörkret på lördag tror jag det är viktigt att meditera över den globala situationen, gemensamma mål för jorden. Se jorden vattenfylld och grönskimrande.

Earthhour på Dominica, tänker jag. Behövs inte. Där lyser den karibiska natten med alla sina galaxer och stjärnor. Där är ön fortfarande täckt till 95% av grönska. Floder, vattenfall, varma källor. Ren luft, rent vatten, ren eld. Hur kan vi vara mera öppna inför detta faktum att i ett av världens fattigaste länder, lever man på ett hållbart sätt. Hållbart för Jorden. Vad kan vi lära oss av s.k. utvecklingsländer som vi vill ska utvecklas med industrier, ökad infrastruktur, ökad elektrisk kapacitet för att de ska kunna öka sin ekonomi och bli mera lika alla de länder som på lördag ägnar sig åt earthhour?

©JANET SVENSSON

TEXT OCH FOTO

Detta inlägg publicerades i Filosofi och Politik, GRÖN HÄLSA och märktes . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s