Jungiansk Bildterapiutbildning

En ny jungiansk bildterapiutbildningsgrupp har börjat på Almagården, Österlen.

Foto©js
 

Gruppen träffades 22-24 mars. Denna första gång handlade dels om bildterapins historia och förgrundsgestalter inom bildterapi i Sverige och utomlands, som Jan Thomaeus, Erich Franzke och EdithKramer. Vidare befattade vi oss med olika bildterapeutiska metoder, attityder till bilder samt teman i förhållande till fri målning.

De böcker på litteraturlistan som togs upp i detta sammanhang var dels min bok Bildterapi enligt Almametoden, där det finns ett kapitel om teman i klientarbete och min syn på detta, dels religionsfilosofen Martin Bubers bok Jag och Du. Vi var till viss del inne på HC Leuners symboldramaterapi på grundnivå, som beskrivs i hans bok Symboldrama, eftersom hans teman på grundnivå kan diskuteras i bildterapeutiska sammanhang. Detta kommer vi att fortsätta med under en hösthelg 2013. En absolut nödvändighet för alla jungianska bildterapeuter är Daryl Sharps utmärkta lexikon Jungiansk ordbok. Vidare är det bra med olika symbollexikon som Coopers Symbollexikon.

Bildterapi förutsätter kunskap inom både konst och psykologi. Olika konstinriktningar kommer att belysas under året. Den här gången visade jag bilder och berättade för gruppen om konstnärer inom Art Brut, tex om Adolf Wölflis liv som konstnär, musiker och poet instängd på sluten psykiatrisk klinik under större delen av sitt liv. Av de svenska konstnärer som kunnat kanalisera svåra psykiska upplevelser genom sin konst gick jag in på Lena Cronqvist och hennes gigantiska måleri av minnesupplevelser efter det att hon varit intagen på S:t Jörgens Sjukhus i Göteborg under en graviditetspsykos, Erland Cullbergs möjlighet att leva i frihet, under sin livstid, tack vare att han andades psykiskt genom sitt måleri, samt Lars Lerins liv som nykter alkoholist och hans, i Sverige, ojämförligt mästerliga akvarellmåleri.

I bildterapeutiskt måleri arbetade gruppen utifrån teman, dels av den tyska psykoanalytikern Jacobi , dels av den italienske psykoanalytikern Assagioli.

Söndagen användes för processanalys av samtliga deltagares samtliga bilder. Processanalys utgör en del av det bildterapeutiska arbetet, enligt almametoden. Under processanalysen fördjupas kunskapen om den målade bilden, processen av bilder, genom bildterapeutens, bildskaparens och gruppens amplifikationer och reflektioner. Under processanalysen inövas en viss attityd och ett visst förhållningssätt gentemot de målade bilderna. Denna metod bygger på C.G. Jungs analytiska psykologi, Martin Bubers filosofiska tänkande och zenbuddistisk religionsteori. (Metoden är utvecklad av mig under mitten av -70talet och tillhör almametoden, se ”Bildterapi enligt Almametoden”, Solrosens förlag 2002.) 

Inför varje utbildningsår finns en litteraturlista som dels innehåller obligatorisk kurslitteratur vilken är direkt relaterbar till de tolv steg som utbildningen innehåller, se Program, http://www.bildterapi.com, dels innehåller referenslitteratur, vilken kan instuderas när/om man har lust. Vid varje utbildningstillfälle samtalar vi i gruppen om den anvisade litteraturen. Denna sätts i relation till de egna bildterapeutiska bildprocesserna samt mina falldragningar.

©JANET SVENSSON

Detta inlägg publicerades i Bildterapi och Psykoterapi och märktes , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s