Maurice Sendak gillade näsor!

Foto
 

Som Maurice Sendak-fan, blev jag glad över Patrik Svenssons kärleksfullt skrivna artikel i dagens SDS. Minnen från ”Where the Wild Things Are”, Australien i början av -70-talet, flickorna klängande på mig, när jag läste, där i det nya landet, med för dem det nya språket, Maurice Sendaks barnböcker. Och sedan i Sverige för barnbarnen. ”Till mommos lilla hjärta, 1993” står det i en ”Till vildingarnas land”. Jag älskar Sendaks, ofta korta, humoristiska och varma texter till de konstnärligt utformade illustrationerna. Sendaks barnbokslitteratur har följt mig i flera årtionden. Då och då plockar jag fram en bok och får mig inte endast Sendaks berättelser till livs, utan även de historiska sammanhang som jag personligen upplevt, när jag läst dem. Böckerna är en viktig del av mitt liv.

Maurice Sendak blev 84 år. ”Ingen kan, som Maurice Sendak, skildra barnets magiska tänkande, dess inre kapacitet att kontrollera världen.” skriver jag i almabloggen den 12 maj i fjol, i samband med Sendaks död några dagar tidigare. Sendaks etniska rötter fanns hos polska judar. Familjen flydde Holocaust till USA och bosatte sig i Brooklyn. Den religiöse faderns berättelser om bibelhistoria, judiska sagor och om familjens egna upplevelser och traditioner antas ha lagt grunden till Sendaks livliga fantasi och gestaltningsbehov. Ofta förekommer släktingar som figurer i hans böcker.

I en spännande artikel, skriven utifrån en intervju med Sendak, vilken publicerades i The Believer förra året, beskrivs Sendaks passion för näsor. Den fattigdom som familjen levde under är berörande. En verklighet med löss och trångboddhet. För att skydda sig från löss, och kanske också kyla, sov Sendak ovanpå sin bror ”Lössen fick inte tag i mig. De tog honom istället”. För att klamra sig fast vid sin bror, uppmanades Sendak att bita sig fast i broderns näsa! ”Han hade en fantastisk näsa.”, sade Sendak!

©JANET SVENSSON

Bild, beskuren av JS, från ”Till vildingarnas land.”

Detta inlägg publicerades i Litteratur och Skrivande och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s