Ramadan

_DSC0390 - Kopia©js

I min almanacka i dag, tisdagen den nionde juli, står det att Jörgen och Örjan har namnsdag, att månen är ny ser jag på den svarta månen i kolumnen intill, vilken markerar att månen var i nedan den åttonde juli, nästa tisdag är månen halv, små påminnelser om att vi existerar i ett oändligt universum där lagar bortom vårt förnuft styr himlakropparnas rörelser och existens. Dessutom finns angivet att vi upplever den 190onde dagen på året samt att det är den första dagen i Ramadan.

 Med Ramadan inleds den fasta som utgör en av islams fem grundpelare. Solen har nu passerat midsommarsolståndet och upplevs av oss i södra Sverige vara väg ifrån oss, även om den är fortfarande är uppe större delen av dygnet, i Malmö idag 17 timmar. I Riksgränsen, nordväst om Abisko på väg mot Norge, där jag färdats i midsommartid, lyser solen ständigt 24 timmar om dygnet alltifrån den 26 maj till den 18 juli. Livet blomstrar, alla små blommor slår ut i början av juni, grönskan exploderar under den korta tid som sommaren varar. I augusti börjar redan ripris och fjällbjörk färga fjället rött.

Den sista dagen som solen är uppe över horisontlinjen i Riksgränsen är den åttonde december i år och den nionde inleds den långa natt som kallas polarnatt, då solen är sänkt under fjällkanten och inte visar sig förrän den 5 januari. Men det finns ett ljus som inte kan beskrivas med andra ord än av Johannes av Korsets: ”Och natten upplyste natten”, visserligen skrivet med tanke på den inre natt som alla sökande pilgrimer genomlider, själens mörka natt, men inte desto mindre användbart i detta exoteriska sammanhang.

Nymånen inleder varje månad i den arabiska kalendern. I den heliga månaden Ramadan fick profeten Muhammed de uppenbarelser som gjorde att Koranen skrevs.

©JANET SVENSSON

TEXT OCH FOTO, taget den 8 juli 21.00 över ängarna, Baskemölla

Detta inlägg publicerades i Filosofi och Politik, Ursprungsbefolkningar och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s