Nawal El Saadawis hästar

Nawal El Saadawi

Nawal El Saadawi uppmanar, i en artikel införd i SDS den 11 juli, det egyptiska folket att inte spänna vagnen framför hästarna. Med detta menar hon att man i Egypten inte ska stressa fram något parlamentsval efter Mohammad Mursis avgång för att kanske då upprepa sina politiska misstag. Egypten behöver ett kollektivt ledarskap, inte en ledare, för att kunna förverkiga jämlikhetstanken.

Vad som pågår i Egypten, enligt El Saadawi, är samma revolution som påbörjades 2011 och som kommer att fortsätta tills dessa mål är uppnådda: jämlikhet oavsett ras, kön eller religion. De 34 miljoner kvinnor och män som reste sig den 30 juni i år och beslutade att störta den religiösa regeringen ledd av Muslimska brödraskapet har enligt El Saadawi fördjupat sin politiska medvetenhet och organisationsförmåga. ”Kraften hos miljonerna var som havet som fredar sig med sin egen styrka.”

Inför USAs diskussioner om att dra in det ekonomiska biståndet till Egypten, svarar El Saadwi med ett skratt! Biståndet har, enligt El Saadawi, förstört Egyptens politiska och ekonomiska liv och hjälper USA mer än någon annan. Biståndet går rakt ner i den politiska och ekonomiska elitens fickor och i dess spår följer fattigdom och förödmjukelse för det egyptiska folket.

©JANET SVENSSON

TEXT

Annons
Detta inlägg publicerades i Filosofi och Politik, Litteratur och Skrivande och märktes , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s