Skriftspråk och handskrift

_DSC0550©js

Den brittiske författaren Philip Hensher har kommit ut med en bok som handlar om förlusten av handskrift: The missing ink. The lost art of handwriting and why it matters.  Frågan är vad övergången från analog till digital skrift gör med oss och vår personlighet.

Under antik tid sågs skriften som nödvändig för att lagra orden men dess inverkan på människan var förödande, enligt Platon, i Faidros, förstör den minnet! Hensher framhåller handskriftens unika möjlighet att individuellt och direkt spegla människans personlighet. Grafologins semantiska ursprung kan spåras till grekiskans grafo som betyder skriva och logos, tanke.

Men vad händer egentligen om vi tappar kunskapen att med skrift forma orden? Själv har jag upplevt att antecknande har hjälpt mig att komma ihåg text som jag ville studera in.

Den gamle kinesiske kalligrafimästaren Tien Lung (1905-1999), Stockholm, brukade stå gömd bakom en dörrpost när jag efter dagens lektion lämnade honom. Plötsligt stack han fram sitt huvud, viftade med högerhanden och sjöng fram orden: Hand and mind, hand and mind, samtidigt som han log ett brett leende. Enligt Tien Lung var skrivkonsten viktig för att bibehålla både mental och fysisk hälsa. Själv tränade han på kinesiska tecken, varje dag, livet ut.

Ämnet välskrivning stod på schemat när jag gick i skolan. I en bok med många tunna rader lärdes det in hur bokstäverna skulle formas, det var som gymnastik för hand och hjärna och slutligen blev resultatet ganska hyfsat och eleven kunde känna sig nöjd, samtidigt som hon erövrat ett livslångt redskap för inlärning och ren lust. Denna tidigt inlärda skrivstil är mina dagböcker fyllda av, trots att en ny skrivstil infördes i Sverige på -70-talet. Det är roligt att skriva för hand, som komplement till dator och I Pad. Skrivande är en lustfylld aktivitet som är en viktig ingrediens i varje barns vuxenbagage. Jag tror att genom att själv forma ord i skrift ökas barnets medvetet och intresse dels för ordens betydelse, dels för litteratur.

©JANET SVENSSON

TEXT OCH FOTO, bilden visar en kalligafisk gestaltning av ”The year of the pig” av Tien Lung.

Det här inlägget postades i Litteratur och Skrivande. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s