Yoko Ono på Louisiana

_DSC0603©js

Mina minnen av Yoko Ono som konstnär börjar i mitten av -70-talet, när hon ställde ut sig själv naken tillsammans med John Lennon under parollen Make Love not war. På den retrospektiva utställningen HALF A WIND SHOW på Louisiana visas verk som ställts ut tio år eller mer dessförinnan.

På en vägg finns foton som visades första gången 1966. På golvet framför ligger en bit canvas/målarduk fastklistrad, en cirkelform har klippts ur duken och man antar att den finns med i de utställda svart/vita fotografierna. Bakgrunderna i fotona är antingen golv eller väggar, de former som återkommer är cirkel och kvadrat. Polariteter, tänker jag, natur representerad av den runda formen och kultur med  fyrkantiga, spänning mellan motsatser känns i den som betraktar verken. Fotografierna kan ses som individuella foton men tillsammans utgör de en helhet, relaterar, kommunicerar med varandra. Detta tema återkommer Yoko Ono till i förhållande till oss människor, att vi dels är skilda personligheter men att vi framför allt är ett kollektiv. Och den luft vi andas delar vi med varandra.

_DSC0594©js

Yoko Onos verk och bildvärld skapar nya bilder i betraktaren, ställer frågor och får gränser mellan imaginära bilder och yttre manifestationer att glida samman, luckras upp. Långa rep blir till strålar som utgår från en imaginär punkt, dessa strålar fortsätter mycket längre än de rep som av konstnären avgränsats i rummet. Konstverken kommunicerar, talar till betraktaren, inre och yttre gestaltningar skapar spännande samtal mellan gränslösa och begränsade sammanhang.

_DSC0598©js

©JANET SVENSSON

TEXT OCH FOTO

Detta inlägg publicerades i Filosofi och Politik, Foto, Konst, Utställningar och märktes , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s