Fjärilsfest!

IMG_4349 _DSC1029 - Kopia _DSC1007 

Det är fjärilsfest i trädgården. De vita kålfjärilarna dansar bland oreganon tillsammans med humlor, bin, slåtttergräsfjärilar, pärlemofjärilar, blåvingar och någon enstaka citronfjäril. I vitlysingsrabatten trivs påfågelsögonen bäst och framåt eftermiddagen kommer även tistelfjärilarna.

Inom EU har fjärilsbeståndet minskat med ungefär hälften sedan 1990, enligt färska rapporter i dagspressen. 1990. Siffrorna är allarmerande. Människans behov av snabba lösningar, ”rent” jordbruk med olika sorters växtbekämpningsmedel och ängsmarker som växer igen är kanske den främsta orsaken till insektsdöden.

 Lars Pettersson, ansvarig för fjärilsinventeringen i Sverige, anser att våra vägrenar ska få blomma längre. Det räcker inte. Blomställningarna måste stå kvar och ”skräpa”. I dem läggs ägg, larver kläcks och börjar med sitt näringsgnag, om de inte finner rätt sorts växter till föda dör de hellre än att äta något annat. Därefter förpuppas de och hänger, ligger i bladverket eller på marken för att så här i blommande oreganotid komma fram och kasta sig i vindarna, para sig i luft eller på en blomställning. Det är ett skådespel, en livsdans när alla fjärilarna kommer fram ackompanjerade av surrande jordbin och humlor.

©JANET SVENSSON

TEXT OCH FOTO

Det här inlägget postades i Arkitektur och Trädgård, Djur och Natur, Forskning, GRÖN HÄLSA och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s