Fotofestival i Landskrona

_DSC1840_DSC1844

Det är Fotofestival i Landskrona 23-25 augusti. Mycket spännande står på programmet de här fotodagarna: utställningar, workshops, film- och bildvisningar och diskussioner som sträcker sig geografiskt från Landskrona teater, längs Nygatan, Rådhustorget, Kasernplan och Museet till Konsthallen. Vill man ta en söndagsutflykt till Ven, finns en fotoutställning på Vens Kulturhus.

På Konsthallen visas JH Engströms film om och med Anders Petersen. Filmen ger en konstnärlig och levande skildring av fotografens arbets- och vardagsliv. Musik, bilder, övergripande- och nära underhuden-tagningar samspelar till att bli ett så engagerande porträtt att betraktaren inte släpper koncentrationen under den timme som filmen varar.

 JH Engströms foton visas i Konsthallen dels som utställning, ”Sketch of Paris”, dels som bildspel ”Haunts”. Utställningens små bildformat och fragmentariserade hängning, ger inte bilderna full rättvisa. Bildspelet ”Hanunts” blev långtråkigt eftersom fotona visades under alltför lång tid. Det var som filmare jag upplevde JH Engströms storhet, i alla fall i det här sammanhanget. Möjligen ger boken ”Sketch of Paris”, som släpps i kväll, större rättvisa åt fotografierna.

På Konstallen visas också utställningar i svart/vitt av Jacob Ane Sobol och Daido Moriyama, vackert och stilrent men man dras aldrig med, förlorar sig aldrig i uttrycket.

Det är trivsamt att flanera uppför Nygatan till teatern och se på fotoutställningar. Lotta Schwartz Syrienbilder, som dekorerar Museeväggen, hänger alltför högt upp för att man ska skapa en upplevelse av dem. Det går inte att särskilja dem från den sydskånska staden, men, detta kan också vara en medveten tanke, att på så vis låta Syrien integreras i Svensk stadsmiljö – åtminstone visuellt.

På teatern visar Sanna Sjösvärd foton från sitt nya projekt ”Two faces”. Hon har fotograferat unga iranska kvinnor i sina hemmiljöer, där de tryggt kan posera utan att bära hijab. I samband med fotograferingen ställde Sanna två frågor: ”Vilka är dina drömmar?” och ”Vad tror du att du gör om tio år?”Jag tänker att de där frågorna är viktiga för alla människor att ställa sig. Sanna berättar om hur hon fängslats av strip-tease miljöer och rest till Berlin för att uppleva detta. Det är intressant hur Sanna går in i en manlig roll i förhållande till stripporna i Berlin och hur hon på liknande vis blir iaktagare till hur de unga kvinnorna från Teheran klär av sig sin hijab. Lotta Schwartz visar sina Syrienbilder och kastar frågan till publiken om, i vilka sammanhang, vi kan se och uppfatta ett foto som antroposofisk forskning.

För mig innebär nog fotograferande en längtan efter en gränsöverskridande handling vilken kan ge en vidgad medvetenhet, erfarenhet och upplevelse, både för fotografen och för de personer som ser fotona. 

©JANET SVENSSON

TEXT och FOTO

Annons
Detta inlägg publicerades i Foto, Utställningar och märktes , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Fotofestival i Landskrona

  1. Annicka Widell skriver:

    så spännande och helt riktigt!! älskar att du kämpar för viktiga saker

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s