Bildterapeuter träffas

9.Ti grupp2 - Kopia©jh

BisS, bildterapi i södra Sverige, hade medlemsmöte idag på Almagården. Vi var åtta deltagare som alla är bildterapeuter. Det blev livliga och intressanta diskussioner när jag berättade om innehållet i den Jungianska Bildterapiutbildningen, och för en del i guppen som utbildats av mig, blev det hjärtliga igenkännanden och minnen.  Jag talar gärna om bildterapeutiskt arbete med olika myter som utgångspunkt och hade därefter Gaia som tema för den workshop som jag ledde för bildterapeuterna.

Fikapausen tillbringade vi i Studion där vi såg på fotoutställningen ”Karen Blixen in Memoriam” – foton som jag tagit på Rungstedtslund, Karen Blixens hem efter det att hon återvänt til Danmark från Afrika.

Worshopen började med instruktioner för avspänning och andning, därefter följde meditation som inleddes med kort visualisering av Gaia, Jorden. Fortfarande under avspänning och koncentration lyssnade gruppen till Homerus dikt om Gaia, från omkring 500 f. Kr., så följde inspelning av havets vågljud. Efter en stunds inre koncentration reste sig gruppdeltagarna, i sin egen takt, och började att måla i stort format på golvläggningspapper som fästes upp på de skivor som väggarna i ateljén är kädda med. Det blev en intensiv upplevelse av närvaro och engagemang i bildskapandet.

Efter målningen hade vi processanalys av de målade bilderna. Processanalysen, enligt almametoden, innebär ett stukturerat gruppsamtal, baserat på i huvudsak C.G. Jungs struktur över psyket, D.W.Winnicotts objektrelatiosteori, Martin Bubers religionsfilosofiska tankar och Zenbuddistiskt förhållningssätt.      

Efter fyra timmar skiljdes vi efter en berikande dag.

Fotot är från en Jungiansk utbildningsgrupp som målar utifrån  Gaia.

©JANET HAAPAR

TEXT och FOTO

Det här inlägget postades i Bildterapi och Psykoterapi, Foto och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s