Författare med ursprung i Pakistan

I en fyra helsidor lång artikel i dagens SvD, beskriver författare och kulturskribent Qaisar Mahmood sitt möte med författaren Mohsin Hamid i Lahore, med anledning av att hans bok ”Så blir du snuskigt rik i det snabbväxande Asien” nu kommit ut på Natur och Kultur förlag.

De båda författarna har sitt ursprung i Pakistan. Qaisar flyttade från Lahore till Sverige när han var sju år, då hans föräldrar migrerade hit för att skapa sig en framtid undan den fattigdom som de fötts in i genom att tillhöra den fattiga kasten i Pakistan. Hans bok ”Jakten på svenskheten” kom ut för ett år sedan. Innehållet är inspirerat av en resa som Qaisar gjort på motorcykel genom Sverige, då han reflekterat över frågan: ”Vad är svensk identitet?”

Moshin tillhör överklassen i Pakistan. När han var tre år flyttade hans familj till USA, där de var bosatta i sex år. Därefter flyttade de tillbaka till Pakistan, till Lahore. Moshin återvände till USA när han var 18 i samband med studier. Han stannade några år i New York, skrev sin första bok ”Nattsvärmare” och bosatte sig därefter i London för att 2009 återvända till Lahore i Pakistan.  

I hans andra bok ”Den ovillige fundamentalisten” undersöker huvudpersonen sina multipla identiteter. Boken har blivit filmad och är såld i miljontals exemplar.

Vad var det som gjorde att Moshin flyttade tillbaka till Pakistan? Var det den komplexa kulturens spänning mellan militärsamhällets övre och undre skikt som kändes lockande och litterärt inspirerande? Hittade han tillbaka till sin egen religiositet? Dessa frågor skulle jag vilja ställa till Moshin om jag vore i Stockholm på onsdag. Då förs ett samtal mellan honom och SvDs kulturchef Daniel Sandström på Kulturhuset.  

©JANET SVENSSON

TEXT

Annons
Detta inlägg publicerades i Filosofi och Politik, Litteratur och Skrivande och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s