Somalia, Somalia!

1094992_633912933286053_649904016_n Foto: ”I love Somalia”s fb-sida

EUs Somaliakonferens i Bryssel beslutade igår om utökat ekonomiskt stöd med 650 miljoner euro till Somalia. Den nya ekonomin förväntas resultera i allt från större säkerhet och investeringar till ökad möjlighet för Somalias flickor och pojkar till skolgång och vidareutbildning. Jag önskar att detta sista alternativ stod högst på listan inför Somalias framtid.

”Löften är lika ihåliga som våfflor, de är söta på utsidan men har inte så mycket substans” utbrast en talesman för den al-Qaida-anknutna al-Shabaabrörelsen, när belutet klubbades. Nåväl, både barn och vuxna gillar hembakade våfflor, gärna med en klick grädde och sylt! Tack för inbjudan och grattis till pengarna!

Gunilla Carlsson, Sveriges biståndsminister, hyser gott hopp om att Somalias president, Sheikh Mohamud Hassan, ska kunna förvalta den nya ekonomin väl för sitt krigshärjade land. Han har goda rådgivare som är medvetna om de starka behov som finns av att balansera olika klanintressen.

Diasporan kan komma att betyda mycket för Somalias fortsatta utveckling. Av den anledningen ska det hållas en investerarkonferens i Stockholm och eventuellt på fler platser i Sverige, dit somalier i Sverige är välkomna för att engagera sig i sitt ursprungslands framtidsplaner.

©JANET SVENSSON

TEXT

Det här inlägget postades i Filosofi och Politik, Miljö och Hälsa, Pedagogik och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s