”beyond image”, Martin Bryder Galleri

_DSC2311 - Kopia©js

På Martin Bryder Gallery, Lund, ställer konstnärsparet Jessika Thörnqvist, konstnär, och Kim Ramberghaug, fotograf, ut foton i utställningen ”beyond image”. Lightnin´ Howlin´and Screamin´, LHS, som gruppen kallar sig, kommer från Värmland. Sista utställningsdag är på lördag. 

Som alltid är det en stark upplevelse att gå under jorden, öppna sig för det magiska, när man passerar gatuplanet på Nygatan 12 och landar i Martin Bryders två gallerirum, där gränsen mellan inre och yttre verkligheter korsas och blir visuellt förtydligade, där fönster öppnas mot drömtillstånd och sensibilitet.

Spektret, regnbågen, prismats skugga, laserstrålars organiserade ljus kommer flygande mot mig, när jag böjer mig för att gå in i det andra tillståndet, lämna stadsbruset för den subjektiva upplevelse som jag inviteras att dela genom Jessikas och Kims poetiska gestaltningar av sin vardag. Jessika insvept, likt en mumie, i sitt långa, vackra hår. Kim flytande i vatten, likt  en båtflykting, stjärnors speglingar på vattenytan. Död och liv. Hela utställningen är fylld av personliga, gränsöverskridande möten med konstnärerna, det är som de vore fysiskt närvarande i utställningsrummen.

I en stor bild fångas ljuspunkten i stormens öga. Genom den vibrerande tunnelns djup föds ljuset och fortplantar sig genom myriader av ansikten, bladverks dansande skuggor, tillbaka till betraktaren, ut mot de yttre rummen. Martin berättar att den här bilden blev till genom fokusering på en punkt i en bils lackerade chassi. Verkligheten igen, ett stycke vardag förandligad, materialiserad till poesi, till musik. Plötsligt hör jag tonerna från the screaming trumpet. Mässing som blänker, rytmer av jazz.

©JANET SVENSSON

TEXT och FOTO

Detta inlägg publicerades i Foto, Utställningar och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s