Edna Hinnerson på Ystads konstmuseum

_DSC2365©js

Edna Hinnersons utställning: ”Medan jag finns”, visas på Ystads konstmuseum till den 1 december. Utställningen är retrospektiv.

Rummen är besjälade, inte endast av konst i form av tavlor utan även med dockor av olika etnisk och spirituell härkomst. En trädgårdsmästare gestaltas av en regnbågsfärgad stege som sträcker sig högt, högt upp. I en indiansk drömfångare, eller mardrömsfångare enligt Edna, hänger en liten stickad docka. Dockan kom till under tiden som Edna befann sig i ett koncentrationsläger i väntan på den stora flykten, som möjliggjorde att familjen kunde återförenas i Göteborg och skapa sig ett nytt liv i Sverige. Det var 1945 och Edna var 14 år.

_DSC2358©js

Det är som att alla Ednas åldrar finns återskapade i de tre utställningsrummen. Bilderna talar om kamp mellan död och födelse, mellan förtvivlan och hopp, mellan flykt och hemkomst, mellan aska och eld. Kärleken till livet känns som en inre drivkraft, en väg ut ur de fragmenterade, obegripliga barndomsupplevelserna. I en spänningsladdad bild, ”Genesis” från 1970-talet, sprids det heliga tomrummets aska i världens hav. Polariteten till denna bild finner jag i det innersta rummet, i draken som blev en mandala, en helig cirkel, där rosens innersta består av en guldspiral, urstruktur för liv.

Konstnärlig och intellektuell inspiration har Edna hämtat i Klees konstnärskap och allt som har skrivits av och om honom, men det finns också spår av Malevitj i hennes bildkonst, tex i ”Det innersta rummet”.

I dag släpps dessutom en bok av Edna Hinnerson: ”Sammanfattning – reflektioner vid resans slut”. Boken handlar om Ednas livsresa och består, förutom av hennes konst, av texter och dikter.

Låt mig få låna

din förklädnad

dina minnen

din sorg

Låt mig få bära

din börda

så att jag kan vistas

bakom din mask

Den tid jag behöver

för att sluta döma dig

©JANET SVENSSON

TEXT och FOTO

Det här inlägget postades i Konst, Litteratur och Skrivande, Måleri och Skulptur, Teckning och Illustrationer, Utställningar och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s