Hjärnforskaren och neurologen Pontus Wasling, Sahlgrenska universitetssjukhuset Göteborg, anser minnet vara förutsättningen för kreativitet. Minnesförmågan är oerhört kraftfull och har en avgörande inverkan på våra liv enligt Wasling. Hjärnans minsta beståndsdelar, synapserna, är nervcellernas kopplingsstationer och förutsättning för att allt vi upplever bearbetas och kopplas till våra tidigare erfarenheter. Ständigt förbereder hjärnan oss för nuet och framtiden genom att aktivt skapa erinringar av tidigare upplevelser, analysera pågående situationer för att undvika obehagliga upplevelser och istället välja det som leder till belöning och njutning. Om detta skriver han i sin bok ”Minnet fram och tillbaka”, Voltane förlag.
Enligt Wasling har vi olika slags minnen, dels kunskapsminnen som består av faktakunskap, dels färdighetsminnen som gör att vi vet hur saker och ting ska göras. Kreativitet handlar om att olika minnen samverkar, det är då man ser och upplever större sammanhang. Det är som att man måste nöta in relevant matematik för att förstå vissa delar av kosmologin och planeternas rörelser.
Ove Knausgårds självbiografiska romansvit ”Min kamp” tar Wasling som exempel på kreativ handling som genomförts på grund av att Knausgård återerinrat sig sitt liv och suttit länge och våndats framför datorn. Det kreativa nytänkande som krävs för ett originellt skapande kan man inte nå genom att läsa vad andra skrivit eller att googla. Man måste stångas med material som har sin grund i egen minneskunskap, enligt Wasling.
©JANET SVENSSON
TEXT och FOTO