Eva och Maskernas magi

Foto: Har just lagt in ett blogginlägg på www.almablogg.wordpress.com som handlar om kvällens förställning  "Maskernas magi" på Tjörnedalagården. Eva Härstedt, konstnär, masktillverkare och skådespelare gav en spännande och fantstisk performance där hon spelade sina egna masker.©js

Under temat ”Maskernas magi” uppförde Eva Härstedt, konstnär, masktillverkare, dramapedagog och skådespelare en performance på Tjörnedalagården, Baskemölla, i kväll på Alla Helgons Dag. Evas skarpa utstrålning när hon presenterade och gick in i rollerna av sina masker var hänförande. Genom maskerna fick vi följa med till olika teaterscener, möta olika skådespelare. Man hade bara önskat att scenen på Tjörnedalagården varit iordningställd för denna skickliga presentation av de olika karaktärer, som Eva grävde fram ur sin svarta låda.

Det hade varit enkelt att hänga ett svart draperi som bakgrund till scenen och om detta nu inte lät sig göras, kunde man plockat ner några tavlor under den halvtimma som föreställningen varade och låtit väggen bakom henne och alla hennes levande masker vara tom, med undantag för Evas egen vita mask som ingår i den utställning som visas just nu på Tjörnedalagården. Detta hade varit mer estetiskt och både masker och Evas skådespelarkonst hade getts större rättvisa om publiken hade fått möjlighet att ge dem full visuell koncentration.

Foto: Eva Härstedt berättar om sina masker och går in i rollerna av dem på Tjörnedalagården, Baskemölla.©js

Trots denna usla scen trollband Eva sin publik som måste stå upp under hela föreställningen. De flesta av oss som är teaterintresserade har mött Evas masker i andra sammanhang, än på Tjörnedalagården, på olika scener där de ingår som en del av en konstnärlig produktion. Visserligen är maskerna konstnärliga uttryck, som när de hängs på en vägg, kan upplevas som vilket annat visuellt konstverk som helst. Men när de sätts på en människa, då skiftar scenen från konstutställning till teater. På Tjörnedalagården fick maskerna inte någon scen och publiken inga stolar.

©JANET SVENSSON

TEXT och FOTO

Annons
Detta inlägg publicerades i Konst, Opera och Teater, Utställningar och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s