Skissernas mexikanska rum

_DSC3330©js 

På Skissernas museum finns en mexikansk samling som innehåller flera intressanta, historisk och politiska helhetsskisser och detaljskisser till väggmålningar i al fresco och färgad cement, bronsskulptur, mosaiker, mural i keramik och olika slags muralmålningar.

Den stora skissen i blyerts och rödkrita av Pablo O´Higgins fascinerar och fångar mig. O´Higgins, 1904-1983, blev som ung konststuderande intresserad av Diego Riveras konst och muraltekniker. Av den anledningen flyttade han från USA till Mexico, där han blev Riveras assistent under några år. Under hela sin livstid arbetade han för att lyfta fram konstens sociala och politiska funktion.

_DSC3331©js       _DSC3332©js

På den här skissen utför en dansare en rituell fruktbarhetsdans till den heliga majsen, vilken var grunden för livet. Dansaren kämpar mot och besegrar i dansen en fågel: korpen. Korpen ansågs stå i förbund med dödsguden eftersom korparna åt upp grödan för bönderna. Skissen utfördes 1961 och finns gestaltad som muralmålning i al fresco på Teatro José Rubén Romero, Morelia.

©JANET SVENSSON

TEXT och FOTO

Annons
Detta inlägg publicerades i Filosofi och Politik, Historia och Mytologi, Konst, Måleri och Skulptur, Utställningar. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s