Anna Odells ”Återträffen”

???????????????????????????????©js

Anna Odells film ”Återträffen”, som handlar om mobbing, har idag premiär på svenska biografer. Filmen blev flerfaldigt prisbelönad på filmfestivalen i Venedig i år.

Filmen har flera bottnar. Dels handlar den om en verklig situation, dels om en fiktiv, eftersom filmen beskriver Annas upplevelser av hur en 20-årig återträff med gamla klasskamrater kunde ha gått till. Vad som är spännande är att Anna har gått så noggrant tillväga. Alla verkliga människor som var inblandade i den händelse som utgjorde inspiration och var grundupplevelsen till filmen, blev intervjuade (utom en som inte ville) och fick se filmen innan den släpptes. Hela tiden är Annas focus mobbing, att få veta mera om hur verkligheten såg ut under hennes första nio år i skolan, då hon dagligen blev utsatt för mobbing av sina klasskamrater. Med skrämmande skicklighet sätts situationer under lupp och publiken följer i koncentrerat, långsamt tempo Annas konfrontation med sitt eget liv, sina egna erfarenheter, sina egna vänner.

Musiken i slutet av filmen är både suggestiv och befriande. Anna sitter på ett hustak tillsammans med en kollega alltmedan kameran lyfts högre och mycket högre och ännu högre upp.

©JANET SVENSSON

TEXT och FOTO

Annons
Detta inlägg publicerades i Film, Konst, Musik och märktes , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s