De dansande andarnas skog

_DSC7861 _DSC8141©js

Linda Västriks film ”De dansande andarnas skog” har Sverigepremiär idag. Filmen är inspelad med en 16 mm kamera och ger åskådaren en upplevelse av att bli inbjuden att delta i vardagslivet hos Aka-folket i en byn vid Kongoflodens bäcken. Innevånarna där är pygméer, de har bott i sin regnskog i årtusenden, levt i samklang med naturen; jagat, fiskat och samlat rötter, örter, frukter och honung i skogen.  Deras älskade skog är full av andeväsen vilka ibland tar sig in i byn, dansar med människorna, skrämmer dem, sörjer med dem och inspirerar till sång och glädje. Vi får delta i ceremonier med medicinmannen, följa med på orm- och krokodiljakt. Flera av människorna blir personliga karaktärer och livet i byn kommer under in huden på betraktaren till filmen. Koncentrationen släpps inte en sekund.

Pygméstammens religion är ursprunglig, den anses som världens äldsta. Människorna antogs vara påverkbara av andekrafter, onda eller goda. Dessa krafter kunde också finnas i människorna själva som därför hade makt att göra varandra illa. Människorna i Aka-stammen ägdes av folk som bor i byar längs Kongofloden. De arbetade för dessa sina ägare genom att fiska och jaga och fick i utbyte kläder och järnredskap.

DSC06351 DSC06375©js

I slutet av filmen meddelades fortsättningen på en del av de livsöden som vi mött samt att Aka-folket inte finns längre vid sin flod, i sin regnskog. Skogen har under 2012 exploaterats av ett multinationellt skogsbolag. Aka-folkets regnskog finns inte längre. Filmen är en unik dokumentär över människans överlevnadsvillkor, ekonomiska maktstrukturer, framtidsstrategier och valmöjligheter. Se den.

©JANET SVENSSON

TEXT och FOTO

Det här inlägget postades i Dans, Djur och Natur, Film, Filosofi och Politik, Historia och Mytologi, Ursprungsbefolkningar och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s