Medan jag parkerar cykeln vid Espressohouse

Cyklar ut i det regnskimrande Lund, Stadsparken, Harlösabanan, Botan och slutligen Bantorget där jag stannar för en fika på Espressohouse. När jag ställer cykeln ser jag att mitt emot caféet står ett gäng unga personer som trots förhållandevis fräscha kläder verkar ”ha fallit ur systemet”. En smal, gänglig tjej iklädd jeans med hål på knäet, ny vadderad himmelsblå jacka och en magentafärgad stickad mössa, över vilken hon fällt en gråmelerad huva, håller i kopplet till en valpaktig beige/vit  pittbullterrier.  Hunden hoppar upp på en av parksofforna som står i rader på torget med sin mattes medgivande.  Hennes kontakt med hunden är vänlig och självklar. Hon är den enda kvinnan i en grupp med 6-7 män. De verkar vara i ungefär samma ålder, röker, samtalar, dricker öl, klappar hunden. Det är något hos kvinnan som verkar bekant. Medan jag låser cykeln ser jag bilden av kvinnan med bulldoggen. Hennes foton ställdes ut på Fotografiska i Stockholm i ett projekt där Stockholms Stadsmission deltog. Josefine. Ja, tänkte jag, Josefin i Jan Henriks bok Kull. Om jag haft kameran med skulle jag bett att få fotografera henne och hunden på soffan. Går fram till dem, hälsar och berättar mina fototankar för den unga, vackra kvinnan vars blekta hår sticker oregerligt fram ur mössan. Hunden hoppar ner från parksoffan. ”Kom hit och hälsa”, kallar ”Josefine” på hunden. Och hunden lufsar valpaktigt fram till mig. Den är 7 månader och heter Budda.

Vinkar hej och går in på caféet. En enkel espresso och SDS. Medan jag sitter bekvämt tillbakalutad i den mjuka fåtöljen, smuttar kaffe och läser tidningen, går en ölflaska laget runt bland dem därute. ”Josefine” räknar pengar med gruppen av män runt sig. Plötsligt är de borta, en ensam man rör sig i rask takt mellan papperskorgarna invid parksofforna.

När jag kommer hem är det Jan Henriks reportage från Litteraturfestivalen i Helsingfors, där han var tillsammans med Elsa Grave, som kommer upp på dataskärmen när jag går in på fb.

©JANET SVENSSON

Det här inlägget postades i Litteratur och Skrivande, Personlig vardag och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s