Carl Abrahamsson på Martin Bryder Gallery

Regnet spolar över ansikte, oljerock och kängor när jag cyklar Nygatan fram för att slutligen stanna vid nr 12 där Martin Bryder Gallery bjuder besökarna på en revolutionerande, integrativ utställning. I galleriet är det varmt av människor. Det är konstnären Carl Abrahamsson som ställer ut med Imprisoned Sentences. Utställningen består dels av ett rum med textsidor hämtade ur boken Mother have a safe trip, Edda Publishing 2013, dels av fotografier vilka fungerat som skisser till innehållet i boken.

När jag, förvånad över att landa mitt bland sidorna i en bok, börjar läsa på de utställda tavlorden (nytt begrepp myntat av Carl Abrahamsson) står det klart för mig att de bilder som texterna genererar är att se som konst på samma vis som den upplevelse jag hade på Konsthallen i Malmö i en box med vissnande träd, då den kinesiska konstnären Yingmei Duan sjöng kinesiska fjärilssånger för mig, medan jag blundande såg inre bilder och färdades i ett lanskap av höga sockertoppsberg. www.almablogg.wordpress.com/2013/07/12/5506

Text och bild är ett, de är två olika uttryckssätt för samma upplevelse. När jag i det angränsande utställningsrummet ser fotografier tagna från olika delar av världen: Balkan, Berlin, Tibet börjar jag genast att ge dem mening genom att översätta dem till ord. I ett flöde av inre sammanhang blir texterna till bilder och ur bilder växer ord. Dessa tranformationsprocesser vidgar min upplevelse av både text och fotografier, 1+1 blir 3. Fotografierna ger ett intryck av att vara slumpmässigt hängda, med tanke på dem som förlagor till bokens innehåll. När jag talar med konstnären om detta så bekräftar han att hängningen av dem skett intuitivt. Liksom att fotografierna är tagna intuitivt. Han upplever sig som en flanör i världen som då och då, utan att ha någon tanke om varför eller hur, fotograferar utifrån sin känsla och intuition.

Utställningen känns som en viktig påminnelse om livets ständigt genererande processer, dessa oändliga växt- och spiraleffekter som varje enskilt fenomen åstadkommer och ger transformationsmöjligheter till. Det är som att denna avskalade kärnmening: Se text blir bilder och bilder blir text lyfter fram och upp det introverta visuella sinnet, låter ögat som extravert organ bli till mystik genom intuitionens gränsöverskridande kraft.

©JANET SVENSSON

Annons
Detta inlägg publicerades i Konst, Litteratur och Skrivande, Utställningar och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s