Lars von Triers nya film

Lars von Triers (f.1956) film Nymphomaniac är den tredje filmen i triologin Depression. De övriga två filmerna är Antichrist och Melancholia. Nymphomaniac är fyra timmar lång trots att den beskurits radikalt. Filmen har premiär på fredag och visas på Kino i Lund.

När filmskaparen Lars von Trier var i 10-årsåldern fick han en filmkamera av sin mor och i samband med detta gjorde han sin första film. Modern var kommunist och hade radikala åsikter dels om barnuppfostran, dels överhuvudtaget. Hon berättade på sin dödsbädd för Lars att hans pappa Ulf Trier inte var hans biologiska far utan det var hennes chef Fritz Michael Hartmann. Modern ansåg att Hartman var mer konstnärlig än sin make och hoppades att dennes genetiska anlag skulle hjälpa sonen till en karriär inom något konstnärligt yrke. Lars von Trier fick sin första filmroll som 12-åring.

Lars var som barn mobbad och var dels blyg, dels egensinnig, Han slutade skolan när han var 17 år, därefter filmade han och reste, bl.a. till sin farbror i Tanzania. I 20-årsåldern började Lars studera film vid Köpenhamns universitet och fortsatte därefter på regilinjen på den danska filmskolan. Hans filmer är internationellt uppmärksammade med ett flertal priser och utmärkelser.

Redan innan Nymphomaniac haft premiär på svenska biografer har den rönt stor uppmärksamhet i massmedia. Inte minst av den anledningen att författarförbundets kulturpolitiska projektledare Zandra Thuvesson har kallat Lars von Trier för ”fullblodsrasist” och ”sjuk i huvudet på ett mkt obehagligt vis” på Twitter, efter det att hon sett Nyphomaniac. Återstår att bilda en egen uppfattning. Lars von Triers Melancolia är en av de bästa filmer jag sett.

©JANET SVENSSON

foto: Wikipedia

Det här inlägget postades i Film och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s