Den samiska nationaldagen

Den samiska nationaldagen firas över hela Sápmi den 6 februari till minne av det första samiska landsmötet i Trondheim 1917. Sápmi består av renbetesmarker och vandringsleder som av hävd tillhört samer sedan urminnes tider. Dessa marker sträcker sig över nationsgränser och delar av Sverige, Norge, Finland och Ryssland tillhör Sápmi. Sápmi är ingen nationalstat men har en egen flagga.

Kartor: Wikipedia
                         
 Den samiska flaggan godtogs på Nordiska Samerådets konferens i Åre 1986 och är formgiven av Astrid Båhl från Skibotn.

Det är de klara grundärgerna som vajar i samernas flagga. Varje färg har sin symbolik som är relaterad till den samiska vardagens tillhörighet till naturen och dess andliga värld. Samtliga färger som finns i flaggan finns också i de samiska kläderna. Cirkeln representerar alla samer som bor i Sápmi oberoende av nationstillhörighet men den representerar också Solen utan vars energi ingen kunde finns till. De fyra färgerna i flaggan kan tolkas som de fyra elementen utan vars rena liv ingen kan överleva.

Den röda färgen är blodet som rinner ur renen vid slakt, förutsättningen för det samiska folkets existens. Den röda färgen är också eldens kraft, värmen och energin. Den blå färgen är vårfloden, forsar och vattendrag, hoppande laxar och sik. Den gröna färgen är björkens välsignade växt, kvanne och mossor. Den gula är solguden själv Beive, alltings urfader.

©JANET SVENSSON

Foton: Wikipedia

Annons
Detta inlägg publicerades i Historia och Mytologi, Ursprungsbefolkningar och märktes , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s