Deborah Levy

Deborah Levy, född 1959 i Sydafrika, bosatt i London, verkar vara spännande som författare genom sitt sätt att låta romanfigurerna verka aktivt inom henne och så att säga låta dem skriva boken själv. När Deborah läste Victor Hugos Ringaren från Notre Dame blev hon så berörd över ringarens livsöde att hon beslöt sig för att ge honom ett bättre liv. Hon ändrade hans yrke till copywriter, anställd på en reklambyrå i London och satte på honom en kritstrecksrandig kostym. Den puckelryggige ringaren i Notre Dame blev huvudpersonen i Deborah Levys bok Black Vodka.

Simma hem, den bok som just nu är världsaktuell, påbörjades i Nice. Deborah Levy drack sitt morgonkaffe på en uteservering när hon plötsligt såg en ung, vacker kvinna sitta grensle över några lådor. Kvinnan var helt naken, hade långt rött hår och satt helt stilla, som paralyserad. Denna scen överväldigade Deborah Levy, hon tog kaffet med sig och sprang uppför trapporna till det hotellrum som hon hyrde för att skriva. Så påbörjades Simma hem som har sju romanfigurer.

Den roman som håller på att ta form nu, skriver hon i ett trädgårdsskjul i London bland krattor, hackor och gräsklippare – och hon älskar den miljön för romanens personer som alla lider av hypokondri. Den hypokondriske personligheten har ingen önskan att bli botad från sin sjukdom, det viktigaste för dem är att få berätta om sin Via Dolorosa. Och det fortsätter hon med, Deborah Levi.

©JANET SVENSSON

Bild: Wikipedia

Det här inlägget postades i Litteratur och Skrivande och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s