Christer Strömholms utställning Post Scriptum består av 196 originalkopior, noggrant framkallade av någon av hans ”slavar”. Christer var inte så kunnig i mörkrumsarbete och överlät detta, efter noggranna instruktioner om hur bilden skulle se ut, till sina medarbetare.
Det kändes andaktsfullt att gå in i de dunkla utställningsrummen där mästerverken hänger. Genom att sätta fokus på motivet och dess innehåll, istället för den fotografiska tekniken, förändrade Christer inställningen till fotografiet för minst en generation fotografer. Alla hans fotografier är självporträtt och yrkesrollen blev till en livsstil, där en del av hans modeller, som de transsexuella på Place Blanche, blev vänner för livet med vilka han brevväxlade när han inte var där.
Under sin tid på Konstakademien i Paris beslutade Christer Strömholm sig för att undersöka fotografiet som konstart. Betydelsefullt för honom var när han anslöt sig till den tyska gruppen ”Fotoform” 1949. Gruppen utveckade tillsammans tanken om subjektivt fotografi under ledning av Otto Steinert. Denna subjektiva inställning följde honom livet ut. Han menade att fotografiet skulle beröra åskådaren och motiven hämtade han från vad han själv blev känslomässigt engagerad i. Christer lyfte fram tre begrepp som ledstjärnor för hans engagemang som fotograf: Ansvar, Insikt och Närvaro. Utställningen pågår till den 18 maj, se den!
©JANET SVENSSON
TEXT och FOTO
Christer Strömholms foton från Wikipedia