Ikonutställning i Simrishamn

 

??????????????????????????????????????????????????????????????

I St. Nikolaikyrkan i Simrishamn visas ikonmåleri av Gun Ericson, Jönköping, och Lisa Chemnitz, Tomelilla. Bland deras ikoner fann jag bland andra den Heliga Klara, Klara av Assisi. De båda ikonmålarna hade gett henne olika färger på klädedräkten, vilket var tillåtet menade de. Gemensamt attribut var pergamentsrullen, vilken indikerar Sankta Klaras klosterlöften.

Den Heliga Klara, Klara av Assisi grundade Franciskanerordens andra orden Sankta Klaraorden eller Klarissornas orden 1212 i Assisi. Nunnorna levde i fattigdom, lydnad och kyskhet, deras mål var att höra Guds röst. Det fanns ett Klarissakloster i Stockholm 1289 – 1527.

Bland ortodoxa och katolska ikoner fanns ett svenskat helgon, Sankta Anna,  som levde före den Heliga Birgitta. Den Heliga Anna av Novgorov föddes omkring år 1000. Hon var dotter till Olof Skötkonung från Sigtuna och gifte sig med den 25 år äldre ryske fursten Jaroslav av Novgorov. De var gifta i 30 år. Under denna tid var Anna mycket religiöst engagerad och instiftade mot slutet av sitt liv en nunneorden och vigdes till nunna.

En vacker utställning som tillhör kyrkorummet, där ikoner alltid borde finnas närvarande.

©JANET HAAPAR

TEXT och FOTO

Annons
Detta inlägg publicerades i Konst, Måleri och Skulptur, Utställningar och märktes , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s