Hayao Miyazakis sista film?

HayaoMiyazakiCCJuly09.jpg

Har varit på Kino och sett Hayao Miyazakis film ”Det blåser upp en vind”, återstår att se om det verkligen blir hans sista, vilket han annonserade när den här filmen släpptes i höstas. Hayao Miyazaki är Japans största skapare av animerad film. Han har varit professionellt verksam i över 50 år.

”Det blåser upp en vind” är inspirerad av poeten Tatsuo Horis kortroman om flygplansdesignern Jiro Horikoshi och handlar om dennes livsdrama åren före och i början av andra världskriget. Man kastas mellan den unge Jiros framtidsdrömmar och den verklighet han lever i. Genom filmen blir man presenterad för den japanska kulturen både vad gäller synen på familjeliv, kärlek, plikt och ansvar.

Filmen innehåller olika katastrofscener och hur dessa blir bemötta utan att mänskligt kaos uppstår. Det är som om filmskaparen vill berätta en sedelärande historia samtidigt som vi verkligen upplever hur starkt drömmar, lek och kärlek bidrar till att forma en människas liv och framtid. Filmen är skickligt gjord men kanske lite för lång, med upprepade scener av samma slag, för att lyckas hålla spänning och uppmärksamhet kvar to the bitter end.

©JANET HAAPAR

Foto: Wikipedia

Det här inlägget postades i Film, Teckning och Illustrationer och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s