Krognoshuset idag

 

???????????????????????????????

Två utställningar har vernissage i dag på Krognoshuset, dels ”Atlanten – jag är mycket lugn nu” skulpturer och bilder i blyerts, tusch och gouach av Bianca Maria Barmen , dels ”PPP Pink Paper Projekt”, en samlingsutställning där intäkterna går oavkortade till barns skolgång i Nepal. Detta projekt är initierat av konstnär Gittan Jönsson som på en tågresa träffade några personer vilka var på väg till Nepal för att arbeta som volontärer i ett skolprojekt för flickor. Nu, några år snare, har mötet resulterat i en intressant utställning där samtliga konstnärer gör sina verk på rosa återvinningspapper.

???????????????????????????????

Den bild som jag oreflekterat dras mot är ett collage av Ulrika Segerberg, Berlin: ”Erosion”. Bilden har en öppning in mot en annan värld, en tredimensionell upplevelse. Djupet är inbjudande och plötsligt är jag där, bland de antika lämningarna; på Cypern, i Athén, i  Rom. Moln fyllda av tungmetaller, luft utblandad med avgaser. Polution takes i all slowly, slowly. Men ännu kan vi se henne, Afrodite, kärleksgudinnan, sakta söndervittrande i ljuset från den nedgående solen.

???????????????????????????????

På andra våningen och i källaren ställer Bianca Maria Barmen ut. Källaren är förbehållen en skulptur, en minnesbild av en bortgången tid, där Barmens Afrodite sakta låter sig uppslukas av det hav som födde henne. Bland övre våningens konst fångas jag av skulpturen ”Bebådelse vid marken” med en grodas hoppfulla, beslutsamma riktning mot det stora klotet, mot det ovissa. Klotet kan vara en snöboll, en kroppkaka, en planet. Kanske jorden.

©JANET HAAPAR

Text och foto

Fotot av Ulrika Segerbergs ”Erosion” är beskuret.

Annons
Detta inlägg publicerades i Antikens historia, Foto, Konst, Måleri och Skulptur, Utställningar och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s