Om Hilary Mantels kreativa författarskap

Internationell författarscen i Malmö. På stadsbiblioteket är det fullt i slottet, där det visas en direktsändning från London. Det är författare och filmrecensent Hilary Mantel, född 1952, som blir intervjuad av Daniel Sandström med anledning av att hennes bok ”För in de döda”, i översättning av Jesper Högström, har kommit ut på Svante Weylers förlag.

Hilarys Mantels intensiva blick, levande mimik och gester gör den, näst intill, stillbildsartade filmningen, där kameran skiftar mellan i princip två vinklar och två olika avstånd till de intervjuade, levande och medryckande. Författaren berättar om sina tidigare planer att bli politiker, hur hon studerade juridik men senare skiftade intresse till psykologi. Dessa båda vetenskaper anser sig Hilary Mantel ha kunnat förena i den påbörjade triologin om Henrik VIII och hans högra hand Thomas Cromwell.

Det researcharbete som påbörjades 2005 resulterade 2009 i den historiska romanen ”Wolf Hall”, första delen i triologin. Det är fascinerande att höra Hilary Mantel berätta om romangestalterna, vilka fick ett eget liv inom henne som hon vidareförmedlar till läsaren. Henrik VIIIs historia har således blivit kompletterad med vad som utspelade sig inom Hilary Cromwel. Den andra delen av triologin ” Bring Up the Bodies”, ” För in de döda” är fortsättningen på ”Wolf Hall”.

När Hilary Mantel skriver förlitar hon sig helt på sitt eget inre drama som blir till innehåll i böckerna tillsammans med hennes researcharbete. Det är oerhört spännande att höra henne berätta om denna kreativa arbetsprocess, där scenerna inte följer kronologiskt efter varandra utan används av författaren så att någon scen finns i den första boken och andra scener kommer vi inte att få möta förrän i triologins sista bok!

©JANET HAAPAR

Foto: Wikipedia

Detta inlägg publicerades i Litteratur och Skrivande och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s